مالیات کارت به کارت – مالیات کارتخوان

مالیات کارت به کارت – مالیات کارتخوان
با توجه به رشد کسب و کارها و گسترش فناوریهای مالی، استفاده از تراکنش های الکترونیکی افزایش یافته است. قطعا برای اینکه دولت بتواند شفافیت مالی را در این معاملات پیگیری نماید می بایست با اعمال قوانین مالیاتی مخصوص این حوزه و ارائه راهکارهای صحیح که به کاهش فرار مالیاتی منجر می شود این امر را به خوبی مدیریت نماید. موضوع بحث ما در این بخش از سایت ستایش تراز، مالیاتی است که به دستگاه های کارتخوان و کارت به کارت کردن تعلق می گیرد.
امروزه استفاده از پول نقد بسیار کاهش یافته است و استفاده از دستگاه های کارتخوان در مغازهها و حتی دستفروشها به حداکثر خود رسیده است. با افزایش تراکنش های مالی، در این راستا، مالیات بر تراکنش های کارت به کارت و دستگاه های کارتخوان به عنوان یکی از ابزارهای نظارتی و درآمدی از سوی دولت مطرح شده است. در واقع باید گفت که مالیات برای تراکنش های مالی به دو گروه تقسیم می شوند؛ مالیات بر تراکنشهای کارت به کارت و مالیات بر درآمد دستگاههای کارتخوان.
مالیات بر تراکنش های کارت به کارت مالیاتی است که هنگام انتقال پول از یک کارت بانکی به کارت دیگر اعمال میشود و مالیات بر درآمد دستگاه پوز مالیاتی که بر اساس درآمد حاصل از فروش از طریق دستگاههای کارتخوان محاسبه میشود. برای آگاهی از مقررات و قوانین مربوط به مالیات دستگاه های کارتخوان و کارت به کارت کردن، معافیت ها و پیامدهای عدم ثبت دستگاه پوز در سامانه مالیاتی حتما این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید.
تعریف مالیات دستگاه کارتخوان
ابتدا می خواهیم به تعریف مالیات دستگاه های کارتخوان یا همان POS بپردازیم و بعد از بررسی جامع در این موضوع به مباحث مربوط به مالیات کارت به کارت اشاره خواهیم کرد. مالیات دستگاه کارتخوان یکی از انواع مالیات های بر درآمد است. از آنجایی که استفاده از پول نقد بشدت کاهش یافته است بنابراین می توان گفت تقریبا تمام تراکنش های مالی یک کسب و کار از طریق دستگاه کارتخوان انجام می گیرد پس مالیاتی که به این به مورد اختصاص می یابد مالیاتی است که بر اساس تراکنش های مالی انجام شده از طریق دستگاه پوز محاسبه می شود. مالیات دستگاه پوز به صورت پلکانی و بر اساس درآمد سالانه مشاغل تعیین میگردد.
نرخ مالیات دستگاه کارتخوان در سال 1403
بر اساس قانون، درآمد حاصل از تمامی فعالیت های اقتصادی که از طریق دستگاه های کارتخوان یا همان پوز انجام میشود، مشمول مالیات بر درآمد میباشد. نرخ این مالیات ها بر اساس درآمد به صورت پلکانی محاسبه می گردد. اگر درآمد آن کسب و کار به صورت سالانه در بازه 1 تا 200 میلیون تومان باشد نرخ مالیات 15 درصد است. نرخ 20 درصدی مالیات به شغل های تعلق دارد که تراکنش های سالانه آن های از 200 تا 400 میلیون تومان است و مشاغلی که درآمد سالانه آن ها بالای 400 میلیون تومان است مالیاتشان با نرخ 25 درصد محاسبه می گردد. برای اینکه روش محاسبه ی مالیات بر دستگاه های کارتخوان را که در آن از فرمول محاسبه مالیات مشاغل استفاده می شود بهتر درک نمایید به مثال زیر توجه نمایید:
به عنوان مثال فرض کنید درآمد سالانه یک کسب و کار 150 میلیون تومان است مطابق با نرخی که در بالا گفته شد مالیات این بازه درآمدی 15 درصد است؛ بنابراین 22.5 میلیون تومان مشمول مالیات خواهد شد به بیان بهتر مالیات برحسب 22.5 میلیون تومان محاسبه می شود.
نرخ مالیات | محدوده درآمد سالانه |
15% | تا 200 میلیون تومان |
20% | 200 تا 400 میلیون تومان |
25% | بالای 400 میلیون تومان |
مراحل ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه مالیاتی
یکی از سوالات مهمی که برای بیشتر کسبه و صاحبان کسب و کار پیش می آید این است که آیا با وصل کردن دستگاه کارتخوان به پرونده مالیاتی، مالیات بیشتری پرداخت میکنیم؟ پاسخ این سوال خیر است. این کار برای شناسایی دقیق تر درآمدهای حاصل از تراکنش هایی است که با دستگاه کارتخوان انجام می شود و به هیچ عنوان تاثیری در افزایش خودکار مالیات شما نخواهد شد. ثبت دستگاه پوز در سامانه مالیاتی به شفاف سازی و سیستماتیک شدن فرایند اخذ مالیات کمک خواهد کرد.
برای اتصال دستگاه پوز به پرونده مالیاتی می بایست 4 مرحله را به دقت انجام دهید؛ ورود به سامانه my.tax.gov.ir، انتخاب گزینه “ساماندهی پذیرنده های بانکی”، الصاق دستگاه کارتخوان به پرونده مالیاتی و ثبت حسابهای بانکی مرتبط. در ادامه به صورت کامل هر کدام از این مراحل را توضیح داده ایم:
- ابتدا وارد سامانه tax.gov.ir شوید و سپس با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور به حساب خود وارد شوید.
- پس از ورود به پنل کاربری، از منوی سمت راست، گزینه “ساماندهی پذیرندههای بانکی” را انتخاب کنید. شما می توانید در این بخش، لیست تمام دستگاه های کارتخوان و درگاه های پرداخت الکترونیکی که به نام شما ثبت شده اند، را مشاهده نمایید.
- اکنون برای الصاق دستگاه کارتخوان در قسمت “دستگاههای کارتخوان الصاق نشده”، دستگاه پوز مورد نظر خود را انتخاب کنید. سپس روی گزینه “الصاق به پرونده” کلیک کنید تا دستگاه به پرونده مالیاتی شما متصل شود.
- برای تکمیل فرآیند، باید حسابهای بانکی مرتبط با کسبوکار خود را در سامانه ثبت کنید. در بخش “حسابها/مجوزها”، شماره شبا (شماره حساب بانکی) خود را وارد و تأیید کنید تا تراکنش های مالی شما به درستی رصد شود.
پیامدهای عدم ثبت دستگاه کارتخوان در سامانه مالیاتی
عدم ثبت دستگاه کارتخوان به پرونده مالیاتی علاوه بر اینکه محاسبه ی مالیات را با چالش رو به رو می سازد می تواند منجر به تشکیل خودکار پرونده مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی میشود. در صورت وجود جریمه ممکن است موجب مسدود شدن دستگاه کارتخوان شود پس لازم و ضروری است که حتما دستگاه های پوز خود را در سامانه مالیاتی ثبت نمایید.
مشاغل معاف از مالیات کارتخوان
آیا معافیت مالیاتی برای دستگاه های کارتخوان وجود دارد؟ بله برخی از مشاغل مشمول این معافیت می شوند. در واقع این معافیت تشویق و حمایت از مشاغل کوچک و کم درآمد است. این معافیت ها به افزایش سود خالص و نقدینگی کسب وکارها کمک می کند که این موضوع می تواند امکان سرمایهگذاری مجدد را برای آن ها فراهم سازد که به جهت توسعه و افزایش انگیزه بسیار موثر خواهد بود. همچنین با وضع این معافیت ها صرفه جویی در وقت و هزینه های نیروی انسانی و کاهش بار کاری اتفاق می افتد. در شکل زیر به سایر مزایای معافیت مالیات دستگاه های کارتخوان اشاره نموده ایم:
لیست مشاغل معاف از مالیات کارتخوان
- بخش سلامت و درمان: داروخانه ها / مراکز درمانی
- مراکز آموزشی: مدارس ابتدایی و متوسطه/ دانشگاهها / آموزشگاههای فنی و حرفهای / مهدکودکها
- مؤسسات خیریه و عامالمنفعه: سازمانهای مردمنهاد دارای مجوز/ مؤسسات حمایت از نیازمندان
- کشاورزان و دامداران: تولیدکنندگان محصولات کشاورزی / دامداران و مرغداران خردهپا
- صنوف خاص: تعمیرکاران لوازم خانگی/ خیاطان خانگی / آرایشگران محلی با درآمد محدود
- فروشندگان محصولات فرهنگی: کتابفروشیها / فروشگاههای محصولات فرهنگی دارای مجوز
مالیات کارت به کارت
اکنون به مالیات تراکنش هایی که به صورت کارت به کارت انجام می شود می پردازیم؛ بسیاری از مشاغل برای فرار از مالیات کارتخوان اغلب از مشتریان و مراجعان خود می خواهند که مبلغ مورد نظر را برایشان کارت به کارت نمایند تا بتوانند میزان درآمد سالانه خود را کمتر از میزان واقعی نشان دهند تا بتوانند به این طریق مالیات پرداختی خود را کمتر نمایند. در سال 1404، نظام مالیاتی ایران با معرفی مالیات بر کارت به کارت به عنوان مکانیزمی جدید برای مقابله با فرار مالیاتی، گام بلندی در راستای شفافیت مالی برداشته است. این سیاست که در واقع مکمل قانون پایانه های فروشگاهی است، به دنبال بستن راه های فرار مالیاتی از طریق تراکنش های غیرمستقیم میباشد.
در ادامه این سیاست، سازمان امور مالیاتی با همکاری بانک مرکزی، نظام تفکیک حسابهای تجاری از شخصی را به اجرا گذاشت. بر این اساس حساب های اشخاص حقوقی بهصورت خودکار و بدون استثنا در زمره حساب های تجاری طبقه بندی میشوند.حسابهای اشخاص حقیقی در صورت دارا بودن هریک از این شرایط به عنوان حساب تجاری شناخته میشوند؛ انجام ۱۰۰ تراکنش یا بیشتر در یک ماه، مجموع تراکنشهای ماهانه بالغ بر ۳۵ میلیون تومان، تشخیص سازمان امور مالیاتی مبنی بر استفاده تجاری از حساب. با اعمال این قوانین و مکانیزم های اجرایی دیگر فرار از مالیات امکان پذیر نخواهد بود.
نتیجهگیری
مالیات بر تراکنش های کارت به کارت و دستگاه های کارتخوان میتواند ابزاری مؤثر برای افزایش درآمدهای مالیاتی و شفاف سازی اقتصاد باشد، اما باید توجه داشت که طراحی و اجرای نامناسب آن میتواند به کاهش استفاده از سیستم بانکی و افزایش معاملات نقدی منجر شود. برای اینکه این قانون به خوبی اجرا شود باید نرخ های مالیاتی متعادل و عادلانه تعیین شوند و همچنین اعمال معافیت ها برای برخی از مشاغل کوچک و کم درآمد می تواند به توسعه و پیشرفت این مشاغل کمک نماید. تمامی کسبه باید توجه داشته باشند که دستگاه کارتخوان خود را در سامانه مالیاتی ثبت و به پرونده مالیاتی خود الصاق نمایند تا محاسبه مالیات با سرعت بیشتری انجام شود چناچه این عمل انجام نشود مشمول پرداخت جریمه و یا مسدود شدن دستگاه کارتخوان خواهند شد.
راهی برای فرار مالیات دستگاه های کارتخوان وجود ندارد زیرا نظام مالیاتی ایران در سال جدید با مکانیزم جدیدی که برای فرار مالیات دستگاه کارتخوان از طریق کارت به کارت کردن به کار گرفته است امکان فرار از مالیات را به صفر رسانده است و دیگر شخصی نمی تواند از این روش برای فرار از مالیات استفاده نماید. ما در این مقاله تمامی موارد مهم در مورد مالیات دستگاه کارتخوان و کارت به کارت را به صورت کامل بیان نمودیم چناچه نیازمند مشاوره و راهنمایی بیشتری هستید با ما در ستایش تراز تماس بگیرید.