مقالات

مالیات آنلاین شاپ ها

مالیات آنلاین شاپ ها

مالیات آنلاین شاپ ها

رشد فزاینده ی آنلاین شاپ ها و کسب و کارهای اینترنتی در این سال ها موجب شده است که قوانین مالیاتی نیز برای این کسب و کارها وضع و اجرا شود زیرا امروزه با توجه به اینکه بسیاری از افراد روی به خرید آنلاین آورده اند و تقریبا بسیاری از نیازهای خود را از این راه تامین می کنند بسیار لازم و ضروری است که تمامی صاحبان آنلاین شاپ ها از قوانین مربوط به مالیات کسب و کارهای اینترنتی آگاه باشند و به دولت در اجرای صحیح این قوانین کمک نمایند.

موضوع این مقاله از سایت ستایش تراز آسیا، مالیات آنلاین شاپ ها و فروشگاه های اینترنتی است، دلیل پرداخت ما به این عنوان، اهمیت و ضرورت آگاهی صاحبان این کسب و کارها در مورد نحوه محاسبه، نرخ مالیات و موارد مهم در این حوزه است. هنگامی که گسترش تکنولوژی حتی شکل داد و ستد و خرید و فروش کالاها را تغییر داده است و امروزه بخش عظیمی از اقتصاد در بخش کسب و کارهای اینترنتی در جریان و گردش است آگاهی از قوانین مالیات فروش آنلاین نه تنها برای صاحبان این مشاغل بلکه برای تمامی ذی نفعان و تمام کسانی که با این مشاغل در ارتباط هستند لازم و ضروری است.

چرا مالیات بر فعالیت های آنلاین اهمیت دارد؟

همان طور که می دانید اکثرکسب وکارهای اینترنتی هزینه های سنگین فروشگاه های حضوری و فیزیکی را متحمل نمی شوند؛ هزینه هایی مانند اجاره فروشگاه  و سایر هزینه های سربار که فروشگاه های سنتی و حضوری متحمل پرداخت آن هستند. برای اینکه عدالت اقتصادی برقرار شود کسب و کارهایی که بر بستر اینترنت به فعالیت مشغول هستند مشمول پرداخت مالیات می شوند. در سال های قبل قانونی برای مالیات کسب و کارهای اینترنتی تصویب و اجرایی نشده بود اما با روند رو به رشد این مشاغل برای جلوگیری از فرار مالیاتی اعمال مالیات فروش آنلاین نه تنها به برقراری عدالت کمک می‌کند، بلکه به دولت امکان می‌دهد تا از رشد فزاینده تجارت الکترونیک، سهمی عادلانه برای توسعه زیرساخت ‌ها و خدمات عمومی دریافت کنند.

نرخ و نحوه محاسبه مالیات فروشگاه اینترنتی

مالیات آنلاین شاپ ها به زبان ساده و در یک جمله به مبلغی گفته می شود که صاحبان این کسب و کارهای اینترنتی و برخط می بایست مطابق قوانین کشور به اداره مالیات پرداخت نمایند. در واقع تمامی فروشگاه های اینترنتی مانند تمامی کسب و کارهای حضوری و فیزیکی موظف هستند بخشی از درآمد خود را به عنوان مالیات به دولت پرداخت نمایند و تفاوت ماهیت کسب و کار نمی تواند مانع از پرداخت آن شود. تنها تفاوتی که مالیات کسب و کارهای اینترنتی با سنتی دارند تفاوت در برخی قوانین و نحوه محاسبه آن است.

مالیات برای کسب و کارهای اینترنتی و آنلاین شاپ ها شامل مالیات بر ارزش افزوده و مالیات بر درآمد است که مبنای محاسبه آن با توجه به اینکه مودی تولید کننده یا فروشنده است متفاوت خواهد بود. اجازه بدهید روشن تر این موضوع را بیان نماییم؛ بسیاری از کسب و کارهای آنلاین، خود تولید کننده کالا و محصولات هستند که در این مورد مالیات بر ارزش افزوده به آن ها تعلق می گیرد اما در کسب و کارهایی که آن ها صرفا محصول و کالاها را از تولیدی خریداری کرده و در نقش واسطه به مشتریان می فروشند و هیچ نقشی در تولید آن ها ندارند، مالیات به صورت درصدی از فروش محاسبه می گردد.

نرخ محاسبه مالیات بر اساس میزان درآمد برای اشخاص حقیقی و حقوقی متفاوت است؛ با توجه به ماده 131 قانون مالیات های مستقیم، اگر درآمد اشخاص حقیقی 200 میلیون تومان باشد نرخ محاسبه مالیات 15 درصد است و برای درآمدهایی که در بازه 200 تا 400 میلیون تومان قرار دارند این نرخ 20 درصد خواهد بود. مالیات آنلاین شاپ هایی که درآمد آن ها بالای 400 میلیون تومان است 25 درصد و همچنین نرخ محاسبه مالیات اشخاص حقوقی 25 درصد می باشد.

 

نحوه محاسبه نرخ مالیات درآمد نوع مالیات
سود (درآمد منهای هزینه‌های قابل قبول) 200 میلیون تومان × ۱۵٪ 15 درصد تا 200 میلیون تومان  

 

مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی

سود مازاد بر ۲00 تا ۴00 میلیون تومان × ۲۰٪ 20 درصد ۲00 تا ۴00 میلیون تومان
سود مازاد بر ۴00 میلیون تومان × ۲۵٪ 25 درصد بیش از ۴00 میلیون تومان
۲۵ درصد از سود مشمول مالیات 25 درصد مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
از مشتری دریافت و به سازمان امور مالیاتی پرداخت می‌شود. 10 درصد مالیات بر ارزش افزوده (VAT)

 

چگونگی مراحل پرداخت مالیات فروش اینترنتی

در این بخش به صورت جامع و کامل به مراحل پرداخت مالیات فروشگاه های اینترنتی می پردازیم. خوشبختانه در سال های اخیر پیشرفت تکنولوژی کمک بسیاری به انجام امور اداری و مالیاتی کرده است و سبب شده است که مودیان بتوانند با مراجعه به سامانه و انجام امور مالیاتی به صورت آنلاین، روند تکالیف مالیاتی خود را تسریع کنند و همچنین دیگر نیاز به مراجعه حضوری و اتلاف وقت نیست و این مورد برای صاحبان کسب و کارها بسیار کمک کننده و تسهیلگر بوده است. شما می توانید با مراجعه به سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور به آدرس (tax.gov.ir) به صورت برخط و آنلاین مالیات خود را پرداخت نمایید اما پیش از پرداخت می بایست در این سامانه ثبت نام نمایید و پرونده مالیاتی خود را تشکیل دهید. مودیان و دارندگان مشاغل اینترنتی با طی کردن مراحل زیر می توانند به راحتی پرونده مالیاتی خود را تشکیل دهند و مالیات خود را پرداخت نمایند در واقع این سامانه به مودیان امکان مدیریت حساب مالیاتی را نیز می دهد.

  • ثبت‌نام الکترونیکی در سامانه مالیاتی (my.tax.gov.ir)
  • دریافت کد رهگیری مالیاتی و اینماد
  • صدور صورتحساب و ثبت معاملات
  • محاسبه مالیات بر اساس درآمد واقعی
  • تسلیم اظهارنامه و فهرست معاملات فصلی به صورت فصلی
  • پرداخت مالیات بر درآمد و مالیات بر ارزش افزوده به صورت فصلی
  • پرداخت مالیات درگاه پرداخت اینترنتی و رعایت تکالیف قانونی

مشاغل اینترنتی و معافیت های مالیاتی

معافیت های مالیاتی کسب‌وکار اینترنتی موضوع بسیار مفصلی است که نمی توان در یک بند به تمامی جنبه های آن پرداخت اما در این بخش به انواع معافیت هایی که صاحبان این کسب و کار می توانند با داشتن شرایط از آن بهره مند شوند اشاره خواهیم کرد:

  • کسب ‌وکارهای اینترنتی که در سکوها و پلتفرم‌های داخلی مورد تأیید وزارت ارتباطات مانند سروش، ایتا، بله، آی‌گپ، روبیکا، سروش‌پلاس و کسبینو، فعالیت دارند به شرطی که تا پایان سال ۱۴۰۱ پرونده مالیاتی نداشته باشند و مجموع فروش آن ها تا سقف ۱۰۰ برابر معافیت حقوق و دستمزد (حدود ۶۷ میلیارد ریال) باشد.
  • شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در حوزه کسب ‌وکارهای اینترنتی که به مدت ۱۵ تا ۲۰ سال از معافیت مالیاتی برخوردارند.
  • کسب‌ وکارهای نوپا و استارتاپ‌ها که تحت شرایط خاص و در چارچوب آیین‌نامه‌های حمایتی دولت ممکن است از معافیت‌های تشویقی بهره‌مند شوند.
  • وب‌سایت‌ها و کسب‌وکارهای آموزشی دارای مجوز رسمی از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی که مشمول معافیت مالیاتی هستند.
  • کسب‌وکارهایی که درآمد سالانه آنها کمتر از سقف معافیت مالیاتی اعلام شده توسط سازمان امور مالیاتی باشد (حدود ۱۰۰ میلیون تومان برای سال ۱۴۰۳) و اظهارنامه مالیاتی خود را به موقع ارائه دهند.

اهمیت مالیات فروش اینترنتی و چالش‌های آن

مالیات کسب‌ وکار اینترنتی و مشاغل آنلاین منبع خوبی برای تامین بخش بزرگی از درآمدهای دولت هستند زیرا با گسترش تکنولوژی و رشد شبکه های اجتماعی، شمار این فروشگاه های اینترنتی روز به روز در حال افزایش است و دریافت مالیات برای افزایش عدالت اقتصادی و شفافیت مالی، بسیار ضروری می باشد. اما به دلیل وجود پیچیدگی ها و ماهیت این کسب و کارها، چالش های بسیاری بر سر راه اجرای درست این قوانین وجود دارد، از جمله این چالش ها می توان به مشکل در تعیین درآمد واقعی، تطبیق با زیرساخت‌های مالیاتی الکترونیکی، خوداظهاری و احتمال تخلف و … اشاره کرد.

نتیجه‌گیری

رشد تکنولوژی موجب تغییر شکل مشاغل و گسترش کسب و کار مجازی به شکل فزاینده ای شده است به گونه ای که امروزه هر فردی می تواند با یک گوشی و سرمایه اندک یک آنلاین شاپ را راه اندازی کرده و از آن کسب درآمد کند. برای اینکه عدالت اقتصادی و مالیاتی محقق شود می بایست آنلاین شاپ ها نیز بخشی از درآمد خود را به صورت مالیات به دولت پرداخت نمایند. صاحبان کسب ‌وکارهای آنلاین باید با آگاهی کامل از قوانین و تکالیف مالیاتی، نسبت به تشکیل پرونده، ثبت نام و پرداخت مالیات اقدام کنند تا از جریمه‌ ها و مشکلات قانونی جلوگیری کنند. در نهایت، رعایت دقیق قوانین مالیاتی به توسعه پایدار و سالم کسب‌وکارهای اینترنتی کمک خواهد کرد.