چگونگی اعتراض در شورای عالی مالیاتی

چگونگی اعتراض در شورای عالی مالیاتی
آخرین مرحله اعتراض مالیاتی، اعتراض به شورای عالی مالیاتی می باشد. مودیان در صورت اعتراض به رای هیئت حل اختلاف و تجدید نظر می توانند شکایت خود را به شورای عالی مالیاتی برده و در راستای احقاق حقوق خود اقدام نمایند. در واقع شورای عالی مالیاتی آخرین مرجع رسیدگی به اختلافات میان مودیان و سازمان امور مالیاتی است که برای شکایت و پاسخگویی به اعتراض مودیان وجود دارد.
احتمال موفقیت مودیان در این مرحله وابسته به دفاعیه و مستنداتی است که به شورا ارائه می کنند بنابراین برای اینکه مودیان بتوانند رای صادره را به نفع خود برگردانند ضروری است که از متخصصان و مشاوران مالیاتی و حسابداری کمک بگیرند. در این مقاله نحوه شکایت به شورای عالی مالیاتی ، مراحل ثبت اعتراض به صورت الکترونیکی، نکات مهم برای نوشتن لایحه دفاعیه شورای عالی مالیاتی و فرجامخواهی مالیاتی اشاره خواهیم کرد. به یاد داشته که آگاهی از قوانین، اقدام بههنگام و درست، و بهره مندی از دانش افراد متخصص راهگشای این مساله خواهد بود.
جایگاه و اهمیت شورای عالی مالیاتی
بالاترین مرجع رسیدگی به شکایات و اختلافات مالیاتی، شورای عالی مالیاتی است که آخرین نهادی است که مودی می تواند اعتراض خود را نسبت به رای صادره هیئت تجدید نظر به آن اعلام و درخواست بررسی دوباره نماید. اگر ادله و دفاعیه مودی قابل قبول و استناد باشد، این شورا می تواند آرای قبلی را نقض نماید بنابراین این آخرین فرصتی است که مودیان می توانند از آن برای رسیدگی به شکایاتشان استفاده نمایند. خوشبختانه به دلیل نظارت و تضمین عدالت مالیاتی که از هدف های اصلی شورای عالی است، پرونده مالیاتی مودی به دقت مورد بررسی مجدد قرار می گیرد تا حقی از وی تضییع نگردد.
همچنین این نکته را هم باید اضافه کنیم که شورای عالی مالیاتی علاوه بر رسیدگی به اختلافات وظیفه تدوین و تفسیر قوانین و آیین نامه ها را نیز بر عهده دارد و چناچه هر کدام از قوانین و بخشنامه ها نیاز به اصلاح داشته باشند پیشنهاد آن را به وزیر اقتصادی و دارایی خواهند داد و همین موضوع بر اجرای درست عدالت مالیاتی تاثیر چشمگیری خواهد داشت. شورا دارای چندین شعبه است که هر شعبه مرکب از سه عضو متخصص میباشد و تصمیمات آن با حضور حداقل دو سوم اعضا و رأی اکثریت اتخاذ میشود. اعضای شورای عالی از کارشناسان مالی، حقوقی و اقتصادی تشکیل شده است و حضور این افراد متخصص و آگاه موجب شده است که تصمیمات شورا از جنبههای مختلف علمی و عملی مورد بررسی قرار گیرد و عدالت مالیاتی محقق شود.
شرایط و مهلت اعتراض به شورای عالی مالیاتی
پس از اعلام رای تجدید نظر، مودیان تا 2 ماه فرصت دارند که اعتراض و شکایت خود را درمورد رای صادره اعلام و ثبت نمایند. 2 ماه مذکور از تاریخ اعلام رای محاسبه می شود و اگر مودی نتواند در این بازه درخواست رسیدگی مجدد نماید، اعتراض وی رد خواهد شد. پیش تر مهلت اعتراض 1 ماه از تاریخ ابلاغ رای بود اما در سال 1400 این مهلت به 2 ماه افزایش یافت.
در مورد نحوه ثبت اعتراض باید گفت که مودیان هم به صورت حضوری و هم به صورت الکترونیکی می توانند درخواست شکایت در شورای عالی مالیاتی خود را ثبت نمایند در ادامه مراحل ثبت اعتراض به صورت الکترونیکی آورده شده است:
- برای ثبت اعتراض در شورای عالی مالیاتی ابتدا وارد سامانه الکترونیکی سازمان امور مالیاتی به نشانی tax.gov.ir شوید.
- با وارد کردن نام کاربری و گذرواژه وارد حساب کاربری خود شوید. اگر در سامانه ثبت نام نکرده اید ابتدا می بایست ثبت نام نمایید.
- پس از وارد شدن به حساب کاربری از بخش درخواست ها گزینه ثبت اعتراضات و شکایات را کلیک نمایید.
- در این مرحله می بایست پرونده مالیاتی مورد نظر که نسبت به آن اعتراض دارید را انتخاب نمایید.
- در گام بعدی می بایست نوع اعتراض خود را از میان گزینهها انتخاب کنید؛ اعتراض به برگ تشخیص، شکایت به هیأت حل اختلاف یا اعتراض به رأی شورای عالی مالیاتی. گزینه اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی را انتخاب کنید.
- تمامی اطلاعات خواسته شده از شماره برگ مالیاتی مورد اعتراض تا اطلاعات مربوط به نوع اعتراض و شرح دلایل و مستندات خود را به صورت دقیق وارد نمایید.
- در گام بعدی باید مبلغی که نسبت به پرداخت آن اعتراض دارید را مشخص کنید.
- گزینه ثبت را بزنید تا اعتراض شما ثبت گردد.
- در انتها رسید اعتراض را ذخیره نمایید زیرا این شماره برای پیگیری های بعدی مورد نیاز است.
نکات مهم برای نوشتن لایحه دفاعیه آخرین مرحله اعتراض مالیاتی
لایحه دفاعیه به عنوان یک سند رسمی و مستدل است که نقش تعیین کننده ای در موفقیت پرونده مالیاتی شما دارد بنابراین نگارش و تدوین آن باید با رعایت اصول قانونی انجام پذیرد و محتوای این لایحه از چنان میزان شفافیتی برخوردار باشد که بتواند تصدیقی بر ادعای شما باشد و منجر به تغییر رای هیئت تشخیص گردد. برای نگارش لایحه دفاعیه پیشنهاد ما این است که حتما این کار را تحت نظر و مشورت یک متخصص مالیاتی یا حقوقدان انجام دهید زیرا این افراد به دلیل اشرافی که به قوانین مالیاتی و لایحه نویسی دارند می توانند با استناد دقیق به قوانین و مقررات مرتبط و ارائه مستندات معتبر و مستدل، اعتبار لایحه را افزایش دهند همچنین در نوشتن لایحه از زبان حقوقی ساده، محترمانه و قابل فهم استفاده می کنند که برای اعضای هیئت اهمیت بالایی دارد.
به یاد داشته باشید که ارائه اطلاعات اضافی و جزئیات فنی به صورت ضمیمه جداگانه و اشاره به آن در متن اصلی، باعث میشود متن اصلی لایحه خواناتر و متمرکزتر باشد و این موضوع به موفقیت پرونده شما کمک بیشتری می کند.
مراحل رسیدگی شورای عالی مالیاتی به اعتراض
پس از ثبت اعتراض مودی، شورا ابتدا به بررسی مدارک و مستندات می پردازد و اگر نقصی در پرونده بود به مودی ابلاغ می شود تا پرونده را تکمیل نماید. پس از تکمیل پرونده مرحله رسیدگی ماهوی و دفاعیه شورای عالی مالیاتی آغاز می شود در این بخش شورا به بررسی دقیق دلایل و مستندات میپردازد و ممکن است جلسات حضوری را با حضور مودی یا نماینده قانونی وی برگزار کند. در این مرحله، دفاعیه شورای عالی مالیاتی نقش کلیدی دارد و باید به صورت مستدل و مستند تنظیم شود تا اشتباهات رأی قبلی را نشان دهد.
پس از این مرحله شورا رای نهایی را صادر می کند که در این صورت یا رأی قبلی را نقض و پرونده را برای رسیدگی مجدد ارجاع می دهد و یا رأی را تأیید و اعتراض را رد می کند. رأی شورا در این مرحله معمولاً قطعی و لازمالاجرا است اما امکان فرجام خواهی مالیاتی برای مودی امکان پذیر می باشد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
فرجام خواهی مالیاتی پس از شورای عالی مالیاتی
آیا امکان اعتراض به رای شورای عالی مالیاتی وجود دارد؟ بله شما می توانید نسبت به رای صادر شده به دیوان عدالت اداری شکایت خود را اعلام و درخواست فراجام خواهی مالیاتی نمایید. فرجام خواهی مالیاتی به معنای درخواست رسیدگی مجدد به رأی قطعی صادر شده در پروندههای مالیاتی است. فرجام خواهی زمانی انجام می پذیرد که مودی از رأی شورای عالی مالیاتی یا هیأتهای حل اختلاف مالیاتی رضایت نداشته باشد و معتقد باشد رأی صادره مغایر با قوانین و مقررات مالیاتی یا شرعی است. لازم به ذکر است که فرجامخواهی تنها نسبت به آرایی امکانپذیر است که قانوناً قابل فرجامخواهی شناخته شدهاند و باید در مهلت مقرر قانونی انجام شود. دلایلی که مودی می تواند بر اساس آن فرجام خواهی نماید طبق مواد ۳۷۱ تا ۳۷۶ قانون آیین دادرسی مدنی عبارتند از عدم صلاحیت دادگاه صادرکننده رأی، خلاف شرع و قوانین حاکم، نقض اصول دادرسی و حقوق اصحاب دعوا، مغایرت آرا در دعاوی مشابه، تحقیقات ناقص یا نادرست و تفسیر نادرست اسناد و مدارک.
نتیجه گیری
آخرین مرحله اعتراض مالیاتی اعتراض به شورای عالی مالیاتی است البته اگر مودی نسبت به رای صادره اعتراض داشته باشد و شکایت وی بر مبنای دلایلی باشد که فرجام خواهی آن امکان پذیر باشد می تواند برای دفاع از حقوق خود تقاضای فرجام خواهی کند. تنظیم دفاعیه شورای عالی مالیاتی به کمک مشاوران و حقوقدانان با تجربه می تواند احتمال موفقیت شما را در پرونده مالیاتی افزایش دهد. از این رو حتما در آخرین مرحله اعتراض مالیاتی از تخصص این افراد استفاده نمایید زیرا پیچیدگیهای حقوقی و فنی بسیاری دارد که مهارت و اشراف این افراد راهگشای آن خواهد بود.