✅ انواع هزینه ها :
1️⃣ هزینه های قابل انتقال (غیرتکراری) :
هزینه هایی هستند که از زمانی که کالا از انبار آمر به انبار حق العمل کار برسد تحمیل میشوند، مثل هزینه بیمه ،هزینه تخلیه ،… که بخشی از آن به موجودی پایان دوره انتقال می یابد.
2️⃣ هزینه قابل انتقال (تکراری) :
هزینه هایی که از لحظه رسیدن کالا به انبار حق العمل کار به بعد تحمیل می شود تا زمانی که به فروش برسد، مثل انبار داری، هزینه آگهی و تبلیغات، هزینه حقوق، هزینه حمل برای خرید و… که ای ن هزیه ها قابل انتقال به موجودی پایان دوره نیست و جز هزینه های دوره است.
✅ روشهای حسابداری ثبت عملیات حق العمل کاری:
🔻 روش بهای تمام شده:
در روش بهای تمام شده در دفاتر آمر یک حساب به نام کالای امانی ایجاد می گردد که بهای کالای ارسال شده بعلاوه هزینه های صورت گرفته توسط حق العمل کار (هزینه قابل انتقال و غیر قابل انتقال) به بدهکار این حساب منظور می گردد و درمقابل هنگام فروش کالا توسط حق العمل کار یا ثبت موجودی کالای پایان دوره حق العمل کار-خانه حسابداری – و یا برگشت کالا توسط حق العمل کار به آمر، به بستانکار این حساب منظور می گردد.
در دفاتر حق العمل کار نیز حسابی به نام آمر ایجاد گردیده وتمام هزینه هایی که حق العمل کار انجام می دهد و همچنین وجوهی که برای آمر ارسال می دارد به بدهکار این حساب (آمر) منظور می نماید و در مقابل وجوه حاصل از فروش را به بستانکار این حساب منتقل می کند.
🔻روش سیاهه:
در دفاتر آمر به قیمت سیاهه (تمام شده +چند درصد) ثبت می شوند و ثبت ها عین روش بهای تمام شده است و در دفاتر حق العمل کار نیز هیچ گونه تفاوتی نسبت به بهای تمام شده وجود نخواهد داشت .
✔️در این روش در پایان دوره مالی به منظور اندازه گیری صحیح و دقیق سود می بایست برخی از حسابها که به بهای سیاهه می باشند تعدیل و به بهای تمام شده ثبت شوند، که عبارتند از :
🔹موجودی کالای امانی اول دوره
🔹موجودی آخر دوره
🔹کالای ارسالی
🔹کالای برگشتی به آمر