مقالات

چگونگی دفاع در هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی

چگونگی دفاع در هیئت‌های حل اختلاف مالیاتی

دفاع مالیاتی

زمانی که برگۀ تشخیص مالیاتی صادر و به شخص مودی ارسال می‌شود، در صورت داشتن ادعای اعتراض، می‌تواند تا 30 روز پس از تاریخ ارسال، درخواست رسیدگی مجدد کند. نخستین مرجع جهت رسیدگی به شکایت از طرف مودّی مالیاتی، خود اداره امور مالیاتی می‌باشد. در این مرحله شخص مودّی و اداره مالیاتی به صورت مذاکره انجام می‌شود.

پرونده‌هایی که از حجم بالا و هزینه‌های زیادی برخوردار نیستند، در همین مرحله رفع خواهد شد. اما در صورتی که توافق بین شخص مودّی و اداره امور مالیاتی صورت نگیرد، به مراتب بالاتر ارجاع داده می‌شود. مرجع رسیدگی به کلیه اختلاف‌های مالیاتی جز در مواردی که ضمن مقررات این قانون مرجع دیگری پیش‌بینی شده، هیات حل اختلاف مالیاتی است.

هر هیات حل اخـتلاف مالیـاتی از سـه نفـر بـه شرح زیر تشکیل خواهد شد:

 ۱. یک نفر نماینده سازمان امور مالیاتی کشور

۲. یک نفر قاضی اعم از شاغل یا بازنشسته در صورتی که قاضی بازنشسته واجد شـرایطی در شهرسـتان‌ها یـا مراکز استان‌ها وجود نداشته باشد، بنا به درخواست سازمان امور مالیاتی کشـور، رئـیس قـوه قضـائیه یـک نفـر قاضی شاغل را برای عضویت هیات معرفی خواهد نمود.

۳. یک نفر نماینده از اتاق بازرگانی و صنایع و معادن یا اتاق تعاون یا جامعـه حسـابداران رسـمی یـا مجـامع حرفه‌ای یا تشکل‌های صنفی یا شورای اسلامی شهر به انتخاب مؤدی در صورتی که بـرﮒ تشـخیص مالیـات ابلاغ قانونی شده باشد و یا همزمان با تسلیم اعتراض به برﮒ تشخیص در مهلت قانونی مؤدی انتخـاب خـود را اعلام ننماید، سازمان امور مالیاتی با توجـه بـه نـوع فعالیـت مـؤدی یـا موضـوع مالیـات مـورد رسـیدگی از بـین نمایندگان مزبور یک نفر را انتخاب خواهد کرد.

تبصره ۱- جلسات هیات های حل اختلاف مالیاتی با حضور سه نفر رسمی است و رای هیات هـای مزبـور بـا اکثریت آراء قطعی و لازم الاجرا است، ولی نظر اقلیت باید در متن رای قید ﮔردد.

تبصره ۲- اداره امور هیات های حل اختلاف مالیاتی و مسئولیت تشکیل جلسات هیـات‌هـا بـه عهـده سـازمان امور مالیاتی کشور میباشد و حق الزحمه اعضاء هیات‌های حـل اخـتلاف بـر اسـاس آیـین نامـه ای کـه بنـا بـه پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور به تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی خواهد رسید از محل اعتبـاری کـه به همین منظور در بودجه سازمان مذکور پیش بینی میشود قابل پرداخت خواهد بود.

مراحل ثبت دفاع مالیاتی

پس از دریافت فرم تشخیص مالیات توسط مؤدی و اعتراض به آن، اداره مالیات اولین مرجع رسیدگی‌کننده به اعتراض و دفاع مالیاتی است. در این مرحله از سری مراحل دفاع مالیاتی مؤدی باید دفاع مالیاتی را به همراه گواهی و مدارک لازم به صورت کتبی به اداره مالیات ارائه کند. رئیس اداره مالیات و ممیز پس از بررسی مدارک، برگ امتیاز را به مؤدی ابلاغ می‌کند. در صورت تصویب این بند و رفع مشکل، پرونده به هیأت حل اختلاف ارجاع می شود. از این مرحله تهیه لایحه حمایت مالیاتی ضروری است.

لایحه دفاع مالیاتی

لایحه به دفاعیاتی بصورت کتبی از طرفین دعوا گفته می‌شود. نحوه نگارش لایحه مالیاتی نقش بسیار تأثیرگذاری در مشخص شدن نتیجۀ دعوا دارد. پیش از تقدیم این لایحه دفاع مالیاتی، مرجع رسمی تعیین مالیات موظف است برگه‌هایی که مطابق با آن تصمیم به دریافت مالیات کرده است را به پرداخت‌کننده مالیاتی تقدیم کند.

لایحه دفاعیه مالیاتی

دفاع مالیاتی باید توسط افرادی که آگاهی لازم از قوانین و دستورالعمل‌های حسابرسی صورت بگیرد. این افراد باید به دفاتر مالی، گزارش هایی به صورت کلی با تراکنش های مالی شرکتی تسلط کافی داشته باشد. به این صورت می تواند از حق شرکت  دفاع کند و در غیر اینصورت قاضی برای کم‌کردن میزان مالیات قانع نمی‌شود. یکی از سخت‌ترین مراحل واحد مالی، تهیه لایحه دفاعیه است.

اختصار در لایحه دفاع مالیاتی

در خصوص تهیه دفاع مالیاتی و نگارش آن، قوانین اختصار و فارسی‌نویسی رعایت شود و از دفاع‌های طولانی و مطالب تکراری باید پرهیز شود.

نکته های مهم در هنگام مکتوب کردن لایحه دفاعیه

هنگام تهیه قانون دفاع مالیاتی برای ارائه در دادگاه، استناد دقیق و کامل به قوانین  بسیار مهم است.  به دلیل وجود قوانین مختلف، رعایت این قوانین ضروری است.

در بسیاری از موارد، صورتحساب باید طبق مهلت های قانونی (تاریخ‌های مشخص‌شده در قانون) صادر شود. به عنوان مثال، اگر در حین رسیدگی دلیل جدیدی در دادگاه مطرح شود، صورتحساب به طور کلی باید قبل از پایان دادرسی به دادگاه ابلاغ شود یا  در سامانه ثنا  ثبت شود (از جمله مهلت‌های قانونی). بنابراین، افراد یا وکلای دادگستری باید از این قوانین و مقررات دعاوی آگاهی کامل داشته باشند.

آراء قطعی هیأت‌های حل اختلاف مالیاتی به استثناء مواردی که رأی هیأت حل اختلاف مالیاتی بدوی با عدم اعتراض مؤدی یا مأمور مالیاتی مربوط قطعیت می‌یابد برابر مقررات ماده(۲۵۱) این قانون قابل شـکایت و رسیدگی در شورای عالی مالیاتی خواهد بود.

باید در نظر داشت آراء هیأت‌های حل اختلاف مالیاتی بدوی قطعی و لازم الاجراء اسـت. مگر اینکـه ظـرف مـدت بیست روز از تاریخ ابلاغ رأی بر اساس ماده(۲۰۳) این قـانون و تبصـره هـای آن بـه مـؤدی، از طـرف مـأموران مالیاتی مربوط یا مؤدیان مورد اعتراض کتبی قرار گیرد که در این صورت ﭘرونده جهت رسیدگی بـه هیـأت حل اختلاف مالیاتی تجدید نظر احاله خواهد شد. رأی هیأت حل اخـتلاف مالیـاتی تجدیـد نظـر قطعـی و لازم الاجراء می باشد. مؤدی مالیاتی مکلف است مقدار مالیات مورد قبول را پرداخت و نسبت به مازاد بر آن اعتراض خـود را در مدت مقرر تسلیم کند.