مالیات شرکت های تولیدی

مالیات شرکت های تولیدی
یکی از شرکت هایی که در قلب اقتصاد هر جامعه ای قرار دارد، شرکت های تولیدی هستند این شرکت ها به دلیل کمکی که به چرخه اقتصادی و کسب و کار می کنند در روند توسعه و پیشرفت مالی بسیار کمک کننده هستند. همچنین مالیاتی که از شرکت های تولیدی اخذ می شود می تواند منبع خوبی برای تامین مالی دولت باشد. آگاهی از قوانین مالیاتی مربوط به شرکت های تولیدی می تواند چالش های پیش روی اجرای قوانین مالیاتی را کم نماید. همچنین با اطلاع از معافیت های مالیاتی، بودجه و سرمایه شرکت برای توسعه و گسترش کسب و کار به کار گرفته شود. بنا بر این ضرورت در این بخش از سایت ستایش تراز بر آن شدیم که به صورت کامل و جامع به بررسی مالیات های شرکت های تولیدی بپردازیم و اطلاعات مهم و به روزی درمورد نرخ، انواع، چگونگی محاسبه و معافیت های آن به شما عزیزان همراه ارائه نماییم.
انواع مالیات شرکت های تولیدی
مطابق با قوانین کشور و برای اینکه در سطح مالی و اقتصادی دولت بتواند عدالت را بین شغل های مختلف با درآمدهای متفاوت برقرار سازد نیاز به یک مکانیزمی به نام مالیات دارد همچنین علاوه بر موارد گفته شده درآمد حاصل از اخذ مالیات می تواند به دولت در ساخت زیرساخت ها و فراهم سازی امکانات نوین کمک نماید. از آنجایی که دامنه فعالیت شرکت های تولیدی گسترده است و کسب درآمد آن ها فقط از یک فعالیت نیست بنابراین مالیات شرکت های تولیدی به دو دسته اصلی تقسیم میشود؛ مالیات های مستقیم و غیرمستقیم.
مالیات مستقیم شرکت های تولیدی
در تعریف مالیات های مستقیم باید گفت که مالیات هایی هستند که به صورت بی واسطه از درآمد و دارایی شرکت اخذ می شوند که مهمترین آن ها شامل مالیات بر درآمد شرکت ها با نرخ 25% و مالیات بر حقوق کارکنان است. دسته بندی مالیات مستقیم شرکت های تولیدی به صورت زیر خواهد بود:
- مالیات بر درآمد شرکت های تولیدی: این مالیات سود حاصل از درآمد تعلق می گیرد که نرخ آن 25 درصد است. شرکت های نوپا در سال های اولیه فعالیت خود می توانند از معافیت مالیاتی بهره مند شوند برای آگاهی از معافیت بر درآمد شرکت های تولیدی کافی است با کارشناسان ما در ستایش تراز تماس حاصل فرمایید.
- مالیات بر حقوق کارکنان: مالیات دیگری که در دسته مالیات های مستقیم شرکت های تولیدی قرار دارد مالیات بر حقوق کارکنان است که این مالیات از حقوق و مزایای پرداختی به کارمندان کسر می گردد. نرخ محاسبه این مالیات به صورت پلکانی بوده و از 0 تا 35 درصد متغیر است.
- مالیات تکلیفی :مالیات تکلیفی نوعی از مالیات مستقیم است که شرکت های تولیدی بهعنوان واسطه موظف به کسر و پرداخت آن به سازمان امور مالیاتی هستند. این مالیات نه از خود شرکت، بلکه از پرداخت هایی که به اشخاص ثالث انجام میدهد، کسر میشود. مبالغی که به پیمانکاران، مشاوران و فروشندگان خدمات پرداخت می شود همگی مشمول مالیات می شوند که نرخ این مالیات بر اساس قرار داد از 3 تا 10 درصد متفاوت خواهد بود.
مالیاتهای غیرمستقیم شرکت های تولیدی
مالیات های غیرمستقیم شرکت های تولیدی شامل مالیات بر ارزش افزوده (10%) و مالیات بر واردات است. همان طور که می دانید مالیات بر ارزش افزوده با نرخ 10 درصد هنگام فروش محصول از مصرف کننده و خریدار دریافت می شود اما مالیات بر واردات به صورت درصدی از ارزش کالاهای وارداتی محاسبه میگردد.
مسئول پرداخت | نرخ مالیات | دسته بندی | نوع مالیات |
خود شرکت | ۲۵% سود خالص | مالیات بر درآمد شرکت ها |
مالیات مستقیم شرکت های تولیدی |
شرکت (کسر از حقوق) | ۰% تا ۳۵% (پلکانی) | مالیات بر حقوق | |
شرکت (کسر از پرداختها) | ۳% تا ۱۰% | مالیات تکلیفی | |
مصرفکننده نهایی | 10% | مالیات بر ارزش افزوده (VAT) | مالیات غیرمستقیم شرکت های تولیدی |
شرکت (هنگام ترخیص کالا) | ۴% تا ۵۰% | مالیات بر واردات |
چگونگی محاسبه مالیات شرکت های تولیدی
حال نوبت به آن رسیده است که نحوه چگونگی محاسبه مالیات شرکت های تولیدی را بیان نماییم؛ شیوه ی محاسبه به این صورت است که ابتدا باید کل درآمد شرکت را محاسبه کرده و سپس برای بدست آورد سود خالص، تمام هزینه ها که شامل هزینه های تهیه مواد اولیه، حقوق کارکنان و هزینه های استهلاکی است از درآمد کسر نمایید. در این مرحله معافیت های مالیاتی را از آن کسر کرده و نرخ مالیات 25 درصد (یا 12.5 درصد برای برخی صنایع خاص) بر سود خالص را اعمال نمایید. برای درک بهتر این فرمول به مثال زیر توجه نمایید:
درآمد واحد تولیدی مبلغی در حدود 100 میلیارد تومان و هزینه های 70 میلیارد تومان، طبق فرمول زیر مالیات متعلقه 7.5 میلیارد تومان (25% از 30 میلیارد تومان سود) خواهد بود که باید به همراه مالیات بر ارزش افزوده در مهلتهای مقرر به سازمان امور مالیاتی پرداخت شود.
مالیات = (درآمد مشمول مالیات – معافیتها) × نرخ مالیات
آیا شرکت های تولیدی مشمول معافیت های مالیاتی می شوند؟
بله دولت برای تشویق و حمایت بیشتر دولت از کارگاه های تولیدی کوچک و شرکت های تازه تاسیس، معافیت های مالیاتی قابل توجهی در نظر گرفته است؛ طبق ماده ۱۳۲ قانون مالیات های مستقیم، واحدهای تولیدی و معدنی غیردولتی از معافیت مالیاتی ۵ تا ۱۰ ساله با نرخ صفر بهره مند میشوند. این معافیت از تاریخ شروع بهره برداری اعمال شده و شرایط خاصی دارد. همچنین کارگاههای تولیدی و معدنی تا ۱۳ سال از پرداخت مالیات معاف هستند. اشخاص حقوقی غیردولتی در مناطق کمتر توسعهیافته ۱۰ سال و در سایر مناطق ۵ سال معافیت مالیاتی دارند.در صورت فعالیت در شهرکهای صنعتی و مناطق ویژه اقتصادی کمتر توسعهیافته، معافیت به ۱۳ سال و در دیگر مناطق به ۷ سال افزایش مییابد.
شرایط استفاده از معافیت
برای بهرهمندی از این معافیتها، شرکتهای تولیدی باید اول از همه دفاتر قانونی، اسناد و مدارک داشته باشند. اظهارنامه مالیاتی خود را در زمان مقرر به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند و درآمد حاصل از فروش را در اظهارنامه ذکر کنند.
نکات مهم در مالیات شرکت های تولیدی
در این بخش چکیده ای از موارد و نکات مهمی که در فرایند محاسبه و پرداخت مالیات شرکت های تولیدی مهم و ضروری است را برای آگاهی رسانی بیشتر ارائه نموده ایم، توجه به این نکات بسیار مهم و حیاتی می باشد:
- شرکتهای تولیدی به عنوان اشخاص حقوقی شناخته میشوند و مجموع درآمدهای آنها مشمول مالیات است.
- سهامداران شرکتهای تولیدی مسئولیت مالیاتی ندارند و بابت سود سهام دریافتی مالیاتی پرداخت نمیکنند.
- عدم پرداخت مالیات در موعد مقرر موجب جریمه ۲.۵ درصدی به ازای هر ماه تأخیر میشود.
- این قوانین و معافیتها با هدف حمایت از تولید و رشد اقتصادی کشور طراحی شدهاند و میتوانند به کاهش فشار مالی بر شرکتهای تولیدی کمک کنند.
نتیجه گیری
شرکت ها و کارگاه های تولیدی نقش بسیار پررنگی در جریان بخشی به اقتصاد کشور دارند؛ زیرا هم از نظر تولید و هم اشتغال زایی می توانند بازوی توسعه و پیشرفت دولت باشند. مطابق با قوانین تمامی مشاغل می بایست سهم خود را در تامین منابع مالی جامعه ادا نمایند و پرداخت مالیات یکی از این راهکارهای مشارکتی خواهد بود. شرکت های تولیدی موظف به پرداخت مالیات های حاصل از درآمد، حقوق، تکلیفی، ارزش افزوده و واردات هستند. نرخ و چگونگی محاسبه هر کدام از انواع مالیات های شرکت های تولیدی به تفصیل در این مقاله بررسی شد شما با استفاده از جدول و فرمول محاسبه به راحتی می توانید نرخ مالیات را محاسبه نمایید. چناچه در مورد معافیت های مالیاتی شرکت های تولیدی و یا قوانین خاصی نیاز به راهنمایی بیشتر داشتید با ما در ستایش تراز تماس حاصل نمایید.