مالیات بر خرید و فروش ارزهای دیجیتال
مالیات بر خرید و فروش ارزهای دیجیتال | سال 2009 بود که با معرفی بیتکوین توسط ساتوشی ناکوموتو ارزهای دیجیتال به جهانیان معرفی شد. تفاوت این ارزها با پولهای فیات در این است که پرداخت آنها همتا به همتا و از طریق بستر غیرمتمرکز و بدون واسطهی بلاکچین صورت میگیرد. از سال 2013 با افزایش قیمت قابل توجه بیتکوین توجه جهانیان به این ارز افزایش قابل توجهی یافت و پس از آن بود که ارزهای مختلف دیگری از جمله رمزارزهای محبوب اتریوم و تتر به این شبکه اضافه شدند. محبوبیت روزافزون دنیای کریپتوکارنسی باعث شد که نهادهای نظارتی مثل صندوق بورس و اوراق بهادار آمریکا به این موضوع ورود کنند، به طوری که وزارت که دادگستری ایالت متحده آمریکا همراه با کمیته بازرگانی و کمیسیون معاملات آتی کالا، در مه ۲۰۱۸ (خرداد ۱۳۹۷)، مقرراتی برای فعالیتهای تجاری غیرقانونی بازار ارز دیجیتال تنظیم کردند.
مالیات ارزهای دیجیتال در آمریکا
در آمریکا ارزهای دیجیتال به عنوان یک دارایی شناخته میشوند و افرادی که در این حوزه چه به عنوان نگهدارنده و چه به عنوان تریدر فعالیت میکنند باید مالیات ارزهای خود را پرداخت کنند. سود سرمایه کوتاهمدت (که کمتر از یک سال نگهداری میشود) با نرخ مالیات بر درآمد (10٪ تا 37٪) مشمول مالیات میشود، در حالی که سود سرمایه بلندمدت (که بیش از یک سال نگهداری میشود) با نرخهای کاهشیافته (0٪ تا 15٪) مشمول مالیات میشوند. مهلت مالیاتی برای تراکنشهای رمزنگاری، مانند سرمایهگذاریهای سنتی است.
مالیات ارز دیجیتال در ایران
درآمد معاملهگران ارز دیجیتال، مشمول مالیات بر درآمد قانون مالیاتهای مستقیم مواد ۹۳ و ۹۴ قانون مالیات بر درآمد و مواد ۱۱۹ و ۱۳۱ مالیات بر درآمد اتفاقی، خواهد بود. سازمان امور مالیاتی، قوانین مالیاتی را در رابطه با مزارع ارز دیجیتال نیز اعلام کرده است. از جمله قوانین مالیات بر رمز ارزها عبارتند از:
- برقرار کردن واحدهای فرآوردههای پردازشی رمزگذاری شده ارزهای دیجیتال، شامل محدودیت ۱۲۰ کیلومتری شهر تهران، ۵۰ کیلومتری شهر اصفهان و ۳۰ کیلومتری مراکز استانها نیست.
- مراکز استخراج ارز دیجیتال به عنوان واحد تولیدی صنعتی شناخته شده و مشمول قوانین مالیاتی میشوند.
- صادرکنندگان در زمان اظهار کالای صادراتی، طی تشریفات گمرکی تعهداتی را امضا میکنند که مطابق این تعهدنامه آنان باید ارز حاصل از صادرات را به روشهای اعلامی بانک مرکزی به نظام اقتصادی کشور بازگردانند. بر اساس ماده ۱۴۱ قانون مالیاتهای مستقیم، درآمد حاصل از صادرات کالا و خدمات غیرنفتی مشمول مالیات به نرخ صفر است.
- افرادی که قصد پرداخت مالیات ارزهای دیجیتالی را دارند باید از طریق ورود به سامانه عملیات الکترونیکی مالیاتی به نشانیgov.ir مالیات خود را بپردازند.
- افرادی که اقدام به خرید و فروش در حوزه بازار خودرو، مسکن، ارزهای خارجی، طلا و سکه میکنند، مشمول مالیات بر عایدی سرمایه میشوند. اجرای قانون مالیات بر عایدی سرمایه میتواند در کاهش اختلاف طبقاتی، شفافیت مالیاتی، جلوگیری از فرار مالیاتی و ورود دلالان تاثیرگذار باشد. البته میزان ۱۵۰ گرم طلا معاف از مالیات است.
قانون مالیات ارز دیجیتال
قانون مالیات ارز دیجیتال از نوع مالیات بر درآمد یا عملکرد است، که باید تمام افرادی که در شرکت مالیاتی فعالیت میکنند، بدانند. بر اساس ماده ۱۳۱ قانون مالیاتهای مستقیم، میزان و نحوه محاسبه این نوع از مالیات، طبق موارد زیر انجام میگیرد:
- اگر درآمد خالص شخص تا مبلغ ۲۸۸,۰۰۰,۰۰۰ ریال باشد از پرداخت مالیات معاف است.
- درآمد تا مبلغ ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال، مشمول مالیات سالانه ۱۵ درصد میشود.
- درآمد مازاد ۵۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال تا مبلغ یک میلیارد ریال، مشمول مالیات سالانه با نرخ ۲۰ درصد است.
- اگر درآمد، مازاد بر ۱,۰۰۰,۰۰۰,۰۰۰ ریال باشد؛ مودی مالیاتی، مشمول مالیات سالانه ۲۰ درصد خواهد شد.
- درآمدهای حاصل شده از سود سهام یا میزان سهامی که هر یک از شرکا دارند، مشمول مالیات نیست.