حسابرسی شرکت ها; اهمیت، اهداف و فرآیندها

حسابرسی شرکت ها : اهمیت، اهداف و فرآیندها
ما برای داشتن جامعه ای که در آن شفافیت اقتصادی در تمامی سطوح رعایت شود نیازمند به کارگیری مکانیزم هایی هستیم که بتواند حرکتی از خرد به کلان داشته باشد و حسابرسی و گزارش های مالی به صورت دقیق و جزئی تر در هر شرکت و موسسه ای به صورت درست و دقیق انجام شود. حسابرسی شرکت ها و سازمان ها یکی از مهمترین ارکان اصلی مدیریت مالی آن شرکت محسوب می شود که نقش حیاتی و موثری در شفافیت مالی و اعتبار گزارش های مالی ایفا می کند. حسابرسی شرکت ها علاوه بر اینکه شفافیت مالی را در سطح شرکت اعمال می کند نقش موثری در شفافیت مالی در سطح کلان در جامعه دارد، همچنین حسابرسی علاوه بر اینکه به سهامداران و شرکا اطمینان می دهد که گزارش های مالی مستند و حقیقی هستند، روش خوبی برای شناسایی نقاط قوت و ضعف سیستم های داخلی خواهد بود.
مدیران شرکت ها می توانند بر پایه ی گزارش هایی که حاصل از حسابرسی دقیق و منظم است تصمیمات استراتژیکی اتخاذ کنند تا بتوانند ضعف ها و کاستی ها را از بین ببرند. اگر شما نیز به دنبال مرجعی هستید که در آن بتوانید پاسخ به سوالات مربوط به اهمیت حسابرسی برای شرکت ها و سازمان ها را بیابید حتما این مقاله را تا انتها مطالعه نمایید. ما در سایت ستایش تراز به همراه کارشناسان خبره در حوزه حسابداری و حسابرسی تلاش نموده ایم تا تمامی مواردی که در حسابرسی حائز اهمیت است از جمله اهداف حسابرسی ،انواع و مراحل اجرایی آن را به صورت کامل و جامع در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.
اهمیت حسابرسی در شرکت ها
حسابرسی شرکت ها به جهت شفاف سازی مالی در سطح خرد و کلان بسیار حائز اهمیت است البته باید گفت اهمیت این وظیفه مالی فقط به شفاف سازی محدود نمی شود، بلکه بنا به دلایلی که در ادامه خواهیم گفت بسیار مهم و حیاتی است که شرکت ها و سازمان ها به حسابرسی توجه ویژه ای داشته باشند. حسابرسی موجب افزایش اعتبار گزارش های مالی شرکت می شود؛ این بدان معناست که با انجام به موقع این وظیفه مالی، صحت و درستی صورت های مالی و صورت حساب ها تایید می شوند و همین امر موجب می شود که تمامی گزارش های مالی قابل اتکا و استناد باشند.
شما با انجام به موقع حسابرسی می توانید اعتماد سهام داران و سرمایه گذاران شرکت خود را بیش از پیش جلب نمایید و به آن ها اطمینان دهید که تمامی اقدامات و تصمیمات اقتصادی که در جهت رشد و افزایش سوددهی گرفته می شود همگی به نفع شرکت و سهامداران است. در واقع حسابرسی سندی مهم برای اثبات سلامت مالی شرکت به شمار می رود مشروط بر آنکه به درستی و توسط افراد متخصص و کارشناسان این حوزه انجام پذیرد.
بسیار مهم و ضروری است که حسابرسی مطابق با قوانین و استانداردهای مالی انجام شود و فرد یا افرادی که انجام این کار را بر عهده دارند می بایست کاملا به قوانین حسابداری و امور مربوط به آن واقف و آگاه باشند زیرا کوچک ترین اشتباه و خطایی می تواند کل فرایند حسابرسی را با مشکل رو به رو سازد، برای جلوگیری از این اتفاق کافی است با کارشناسان ما در ستایش تراز تماس بگیرید تا تمام امور حسابداری و مالی شما به صورت دقیق و منظم انجام شود.
یکی دیگر از دلایل مهم حسابرسی، کاهش تخلفات و تقلب است؛ زمانی که شما به صورت منظم و دقیق حسابرسی را انجام می دهید امکان سواستفاده و تخلفات مالی به طرز چشمگیری کاهش می یابد زیرا اگر در صورت حساب های مالی شرکت، کوچکترین اشتباهی وجود داشته باشد به راحتی قابل شناسایی و پیگیری خواهد بود بنابراین بسیار ضروری است که شرکت ها به صورت دوره ای و منظم، حسابرسی را انجام دهند تا به شفافیت مالی و کاهش تخلفات دست پیدا نمایند.
بهینه سازی فرآیندهای مالی با کمک حسابرسی امکان پذیر خواهد بود زیرا حسابرسان می توانند با ارائه توصیه های اصلاحی که بر اساس داده های مالی ارائه می دهند به بهبود سیستم های کنترل داخلی شرکت و سازمان ها کمک شایانی نمایند.
بررسی اهداف حسابرسی
حال که با ضرورت و اهمیت حسابرسی شرکت ها و کسب و کارها آشنا شدید اکنون به سراغ بررسی اهدافی که این وظیفه به دنبال دارد می پردازیم. اولین هدفی که از حسابرسی متوجه سازمان ها خواهد بود اعتباردهی به تمامی صورت های مالی است زیرا با انجام این کار تمامی صورت حساب ها و امور مالی مطابق با اصول حسابداری انجام خواهد شد و همین موضوع موجب می شود که کوچکترین خطا یا اشتباهی در محاسبات مالی و حسابداری رخ ندهد و یا اگر مشکلی وجود داشت اصلاح و رفع گردد. هدف از حسابرسی کشف تخلفات و اشتباهاتی است که یا به صورت سهوی و یا عمدی انجام شده است، با انجام حسابرسی توسط کارشناسان خبره و با تجربه شما می توانید شفافیت مالی شرکت خود را با شناسایی اشتباهات و جلوگیری از تقلب ها و کشف تخلف های احتمالی، افزایش دهید.
حسابرسی به اثربخشی سیستم های مالی شرکت کمک شایانی می کند زیرا با ارزیابی و کنترل مجدد امور مالی تمامی اشتباه و خطاهای انجام شده در بخش مالی و حسابداری را شناسایی کرده و می تواند با اصلاح این خطاها اثربخشی بخش مالی را افزایش دهد. مدیران و سهامداران شرکت برای اینکه بتوانند تصمیمات استراتژیک و درستی را اتخاذ نمایند نیاز دارند که حتما اطلاعات دقیق و درستی در مورد صورت های مالی به آن ها داده شود تا بتوانند طبق گزارش های داده شده تصمیم گیری نمایند. از همین رو بسیار مهم است که حسابرسی دقیق و درست انجام شود تا به مدیران و ذی نفعان شرکت در برنامه ریزی بهتر برای رشد و توسعه کمک نماید.
پس اهداف حسابرسی به صورت خلاصه شامل اعتباردهی به صورت های مالی، کشف تخلفات و شفاف سازی، افزایش اثر بخشی سیستم های داخلی و تسهیل تصمیم گیری است.
انواع حسابرسی شرکت ها
با توجه به گستردگی حوزه حسابداری و حسابرسی، انجام این کار برای شرکت ها و سازمان ها با توجه به فرایندهای کاری و نوع نیازی که دارند به پنج دسته تقسیم می شود که در هر کدام از این حسابرسی ها، امور خاصی انجام می شود که در ادامه به صورت کامل تری به آن ها اشاره خواهیم کرد. انواع حسابرسی شرکت ها عبارتند از حسابرسی مالی، حسابرسی داخلی، حسابرسی عملیاتی، حسابرسی رعایت و حسابرسی قانونی.
حسابرسی مالی (Audit Financial)
در حسابرسی مالی تمامی صورت های مالی شرکت بررسی می شود تا صحت آن ها تایید شود. حسابرسان موظف هستند که با در نظر گرفتن اصول حسابداری و قوانین آن، اقدام به حسابرسی نمایند. این فرایند به اعتبار صورت های مالی شرکت شما کمک بسیاری می کند. پس لازم و ضروری است که در حسابرسی مالی حتما از افراد خبره و متخصص کمک بگیرید زیرا اگر فردی که حسابرسی را انجام می دهد کاملا به اصول و قوانین مسلط نباشد، انجام این کار به درستی امکان پذیر نخواهد بود.
حسابرسی داخلی (Internal Audit)
حسابرسی داخلی یک فرآیند مستقل است که برای بهبود اثربخشی کنترل های داخلی انجام می شود. انجام منظم حسابرسی داخلی می تواند به مدیران و ذی نفعان در مدیریت ریسک و ارزیابی فرآیندها بسیار کمک نماید. در واقع باید گفت که برخلاف حسابرسی مالی که بیشتر بر صورت های مالی تمرکز دارد، حسابرسی داخلی دامنه وسیع تری از عملیات، فرآیندها و ریسک های سازمان را پوشش می دهد.
حسابرسی عملیاتی (Operational Audit)
هدف از انجام حسابرسی عملیاتی بهبود عملکرد عملیاتی است که این مهم با بررسی و ارزیابی کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی فعالیت ها، فرآیندها و سیستم های یک سازمان امکان پذیر خواهد بود. در حسابرسی عملیاتی دقت و تمرکز بر فرایندها و عملیات ها می باشد در حالی که در حسابرسی مالی این تمرکز بر روی گزارش های مالی است. حسابرسی عملیاتی می تواند توسط کارشناسان مالی و حسابداری شرکت انجام شوند و خروجی و دستاورد حسابرسی عملیاتی که شامل پیشنهادات و ارائه رویکردهای بهبودی می باشد را برای هدف نهایی که بهبود و اصلاح عملکردهای عملیاتی است به کار گیرند.
حسابرسی رعایت (Compliance Audit)
برای اینکه میزان پایبندی به قوانین حسابداری یک شرکت قابل ارزیابی و سنجش باشد حسابرسی رعایت پا به میدان می گذارد! حسابرسی رعایت فرآیندی است که میزان پایبندی یک سازمان به قوانین، مقررات، استانداردها و سیاست های داخلی و خارجی را ارزیابی می کند. در واقع بهره مندی از این حسابرسی به شرکت ها و سازمان ها کمک می کند که از قوانین پیروی کرده و میزان تخلفات و سرپیچی را کاهش دهند. حسابرسی رعایت موجب کاهش جریمه های قانونی، افزایش اعتبار سازمان، بهبود حاکمیت شرکتی و کاهش ریسک های حقوقی و مالی می شود. حسابرسی رعایت می تواند توسط کارشناسان داخل شرکت و یا خارجی انجام شوند.
حسابرسی قانونی
این نوع از حسابداری برای بررسی تخلفات مالی انجام می شود. حسابرسی قانونی نوعی از حسابرسی تخصصی است که با بررسی مدارک مالی و اسناد حقوقی، به کشف تقلب، سوءاستفاده مالی، تخلفات قانونی یا اختلاس در سازمان ها می پردازد. هدف از انجام حسابرسی قانونی کشف تقلب و فساد مالی مانند اختلاس، پول شویی و …، ارزیابی خسارت های مالی در صورت ورشکستگی و یا کلاه برداری، بررسی اختلافات حقوقی و جمع آوری مدارک قابل استناد در دادگاه برای اثبات جرایم مالی است.
فرآیند حسابرسی
برای انجام فرایند حسابرسی ابتدا لازم است که برنامه ریزی دقیقی برای تعیین اهداف، محدوده و زمان بندی آن انجام شود، پس از این مرحله جمع آوری مدارک باید انجام گیرد؛ بررسی اسناد مالی، دفاتر حسابداری و مستندات مرتبط.
شناسایی نقاط ضعف و قوت سیستم های مالی که در مرحله ارزیابی کنترل های داخلی است می بایست پس از جمع آوری مدارک انجام شود. حال نوبت به انجام آزمون های محتوایی برای بررسی معاملات و تراکنش های مالی است. در نهایت مراحل حسابرسی با تهیه گزارش حسابرسی که شامل ارائه یافته ها و نقاط ضعف و قوت است پایان می یابد.
جدول مقایسه انواع حسابرسی
چالشها | مزایا | انجامدهنده | هدف اصلی | نوع حسابرسی |
محدودیت در دسترسی به اطلاعات | افزایش اعتبار مالی | حسابرسان مستقل خارجی | اعتباردهی به گزارشهای مالی | حسابرسی مالی (Financial Audit) |
مقاومت کارکنان در برابر تغییرات | کاهش تقلب، بهینهسازی فرآیندها | تیم حسابرسی داخلی | بهبود حاکمیت شرکتی و مدیریت ریسک | حسابرسی داخلی (Internal Audit) |
نیاز به تخصص عملیاتی | افزایش بهره وری، شناسایی فرصت های بهبود | حسابرسان داخلی/مشاوران خارجی | بهبود عملکرد و کاهش هزینهها | حسابرسی عملیاتی (Operational Audit) |
پیچیدگی مقررات، تغییرات مکرر قوانین | کاهش ریسک های حقوقی | حسابرسان داخلی/نهادهای نظارتی | پیشگیری از جریمه های قانونی | حسابرسی رعایت (Compliance Audit) |
حساسیت اطلاعات، نیاز به تخصص حقوقی | اثبات جرائم مالی، بازیابی دارایی ها | حسابرسان قانونی متخصص | جمعآوری مدارک برای دادگاه | حسابرسی قانونی (Forensic Audit) |
چالش های حسابرسی شرکت ها
با تمام مزایا و هدف های مهمی که حسابرسی برای شرکت ها و سازمان ها دارد اما در سر راه این اهداف چالش هایی وجود دارد که می تواند در بسیاری از مواقع مانند سدی باشد که دستیابی به اهدافی که با انجام حسابرسی برای شرکت محقق می شود را دشوار سازد. از مهم ترین چالش های حسابرسی برای شرکت ها می توان به پیچیدگی های قوانین مالیاتی اشاره کرد که به دلیل تغییرات مداوم، فرایند حسابرسی را برای شرکت ها کمی سخت و پیچیده می سازد. در بسیاری از انواع حسابرسی که می تواند توسط پرنسل حسابداری داخلی انجام شود عدم استقلال به چشم می خورد و ممکن است فردی که این وظیفه را انجام می دهد نتواند با بی طرفی کامل حسابرسی را انجام دهد، در این موارد بهتر است از موسساتی که خدمات حسابداری و حسابرسی را ارائه می دهند استفاده نمایید؛ ستایش تراز در این مرحله نیز در کنار شما خواهد بود و پاسخگوی نیازهای حسابداری و مالی شماست.
یکی دیگر از چالش های حسابرسی، وجود تقلب های مالی پیچیده در شرکت ها و سازمان های بزرگ می باشد، روش های جدید سواستفاده شناسایی تخلفات را بسیار سخت تر می کند. همچنین باید گفت که هزینه حسابرسی برای شرکت ها و کسب و کارهای کوچک با توجه به میزان درآمدشان، بالا می باشد.
نتیجه گیری
حسابرسی در شرکت ها به دلیل شفافیت مالی و بهبود عملکردهای سازمان بسیار ضروری و حیاتی است. در واقع حسابرسی به شرکت ها کمک می کند تا علاوه بر صحت اطلاعات مالی، تصمیم گیری در جهت بهبود فرایندهای عملیاتی با دقت بیشتری انجام شود. با پیشرفت فناوری، روش های حسابرسی نیز در حال تحول هستند و استفاده از هوش مصنوعی و تحلیل داده ها، دقت و سرعت این فرآیند را افزایش داده است. در نهایت، حسابرسی مؤثر می تواند به رشد پایدار شرکت ها و افزایش اعتماد عمومی به بازار سرمایه کمک کند. ما در این مقاله به صورت کامل و جامع به موضوع حسابرسی شرکت ها و اهمیت و ضرورت انجام آن پرداختیم، چناچه نیاز به مشاوره و اطلاعات بیشتری در این زمینه دارید لطفا با کارشناسان ما در ستایش تراز تماس حاصل فرمایید تا در این امر یاری رسان شما باشیم.