مقالات

حسابرسی برای شرکت در مناقصات

حسابرسی برای شرکت در مناقصات

حسابرسی برای شرکت در مناقصات

یکی از الزامات شرکت در مناقصات دولتی و خصوصی، داشتن گزارش های دقیق حسابرسی و صورت های مالی است. پیشتر در مقالات دیگر به اهمیت حسابرسی و مزیت هایی که انجام آن برای شرکت ها و سازمان ها دارد اشاره کرده ایم (برای اطلاعات بیشتر می توانید مقاله حسابرسی شرکت ها را مطالعه نمایید). در واقع می توان گفت حسابرسی هم برای افزایش شفافیت مالی و هم به جهت دریافت ضمانت نامه های مختلف برای شرکت در مناقصات بسیار لازم و ضروری است. باید بگوییم که حسابرسی در واقع مبنایی دقیق برای ارزیابی صلاحیت مالی شرکت ها و سازمان ها به شمار می رود.

بدیهی است که انجام آن برای هر فعالیت تجاری مهم، یکی از الزامات و شروط لازمه برای شرکت در مناقصه یا دیگر فعالیت های تجاری و اقتصادی باشد. بسیاری از شرکت ها و کسب و کارها به دنبال اطلاعات جامع و کامل در مورد حسابرسی برای شرکت در مناقصه هستند و متاسفانه بسیاری از سایت های حسابداری به صورت کلی به این موضوع مهم اشاره کرده اند، اما ما در ستایش تراز همواره در نظر داریم در کنار خدمات مالی و حسابداری که به شما عزیزان ارائه می دهیم، آگاهی افزایی و پاسخ به سوالات شما را در مجموعه مقالات تالیفی در اختیارتان قرار دهیم. از همین رو در این مقاله با استناد به قوانین و استانداردهای معتبر، به بررسی اهمیت گزارش ‌های حسابرسی در فرآیند مناقصات می‌پردازیم.

الزامات حسابرسی برای شرکت در مناقصات

مطابق با ماده ۳۲ آیین ‌نامه اجرایی قانون برگزاری مناقصات ایران، ارائه صورت‌ های مالی حسابرسی‌ شده برای شرکت در مناقصات الزامی است. شرکت ها و افراد حقوقی که سعی دارند در مناقصات شرکت کنند؛ حتما می بایست گزارش های دقیقی از وضعیت و صلاحیت مالی خود ارائه دهند زیرا این اسناد به ارزیابی آن ها کمک بسیاری می کند. اگر طرف مناقصه دولت یا شرکت های خصوصی باشند، متقاضیان موظف هستند که این اسناد را که به کمک حسابرسی صورت های مالی جمع آوری شده است را به دولت یا سازمان های برگزار کننده مناقصه ارائه نمایند تا سلامت مالی و توانایی اجرایی خود را تضمین نمایند.

مستندات مورد نیاز برای شرکت در مناقصه

شرکت ها و سازمان های متقاضی برای شرکت در مناقصات دولتی و خصوصی بر اساس دستورالعمل‌های وزارت امور اقتصادی و دارایی می بایست مستندات لازم برای شرکت در مناقصه را به دولت و یا سازمان برگزار کننده مناقصه ارائه دهند. یکی از مهم ترین مستنداتی که متقاضی باید برای شرکت در مناقصه ارائه نماید؛ گزارش حسابرسی مستقل است که می بایست برای دو سال متوالی باشد. این گزارش می بایست توسط کارشناسان موسسات حسابرسی مورد تایید، حسابرسی شود. ارائه اسناد حسابرسی بسیار مهم و ضروری است زیرا میزان صلاحیت مالی شرکت را مشخص می کند و همین موضوع می تواند برگ برنده ای در مناقصه باشد. پس بهتر است برای انجام حسابرسی دقیق از متخصصان و کارشناسان زبده در این زمینه کمک بگیرید زیرا یک گزارش مالی حسابرسی شده می تواند شفافیت مالی و توان و قدرت مالی شرکت را به خوبی روشن سازد. برای دولت و شرکت هایی که مناقصات را برگزار می کنند بسیار مهم است که بدانند متقاضی از منظر سلامت مالی و تسویه های بدهی های مالیاتی چگونه رفتار کرده است؟ بنابراین گواهی مالیاتی یکی دیگر از الزامات ضروری برای شرکت در مناقصات می باشد. همچنین گواهی ارزش افزوده، گواهی بانکی، مدارک هویتی و ثبتی شرکت از مستندانی است که برای شرکت در مناقصه می بایست ارائه شوند.

حسابرسی مناقصات: ابزاری کلیدی برای شفافیت و کارآمدی فرآیندهای سازمانی

در حسابرسی مناقصات علاوه بر شفاف سازی مالی اهداف مهم دیگری تحقق پیدا می کنند که نقش تعیین‌کننده ‌ای در تضمین سلامت مالی  و تسهیل فرآیندهای مناقصه‌ای دارد. حسابرسی مناقصه اگر به درستی انجام پذیرید می تواند شانس برنده شدن شرکت را افزایش دهد. به همین خاطر کسانی که حسابرسی مناقصه را انجام می دهند کاملا باید به اصول و استانداردهای حسابرسی و قوانین وضع شده اشراف کامل داشته باشند و با دقتی مضاعف به حسابرسی صورت های مالی شرکت بپردازند. حسابرسان می بایست برای افزایش سرعت و دقت از ابزارها و نرم افزارهای تحلیلی کمک گرفته تا گزارش جامع و دقیقی را ارائه نمایند؛ استفاده از سیستم های مدیریت اسناد و بهره گیری از تیم های حسابرسی مجرب فرایند حسابرسی را تسریع می کند.

فرآیند حسابرسی مناقصات

پس از انجام حسابرسی توسط متخصصان حسابرسی مورد تایید، تمامی گزارش ها و اسناد برای برگزار کنندگان مناقصه ارسال می شود تا صلاحیت متقاضیان تایید شود. سپس مرحله تحلیل مالی پیشنهادها آغاز می شود که در آن به مقایسه قیمت ها و بررسی توجیه پذیری مالی پیشنهاد برنده می پردازند. مرحله بعدی ارزیابی و بررسی تطابق با قوانین مناقصات است. بررسی فرآیند انتخاب برنده، شناسایی ریسک‌ها و نقاط ضعف، تهیه گزارش موقت، بازخورد و اصلاحات و گزارش نهایی حسابرسی به ترتیب تا پایان فرایند حسابرسی مناقصه انجام خواهد شد. در زیر نموداری از روند فرایند حسابرسی مناقصه مشاهده می کنید:

مزایای حسابرسی برای شرکت ‌های مناقصه‌گذار

همان طور که در بخش ابتدایی مقاله به اهمیت حسابرسی برای شرکت در مناقصه اشاره کردیم، باید اضافه کنیم که شرکت ها با انجام یک حسابرسی مستقل، دقیق و جامع علاوه بر اینکه شانس برنده شدنشان را در مناقصه افزایش می دهند، می توانند به نقاط ضعف مالی شرکت خود پی برده و برای حل چالش های موجود تصمیم استراتژیکی اتخاذ نمایند. پس می توان گفت حسابرسی هم برای سلامت فعالیت های اقتصادی داخلی شرکت و هم برای دریافت صلاحیت و اعتبار در معاملات تجاری حائز اهمیت است. بر اساس پژوهش های انجام شده باید گفت که ارائه گزارش حسابرسی معتبر می تواند تا 40 درصد شانس برنده شدن را افزایش دهد. از سوی دیگر ارائه گزارش حسابرسی معتبر می تواند شفافیت مالی شرکت را تأیید کند و اعتماد کارفرمایان دولتی و خصوصی را جلب ‌نماید. اما به یاد داشته باشید که حسابرسی اگر توسط افراد متخصص انجام نپذیرد نتیجه ی کار برعکس خواهد بود و شما شانس برنده شدن را از دست خواهید داد. بنابراین لازم و ضروری است که از کارشناسان خبره در حوزه مالی و حسابرسی کمک بگیرید. ما در ستایش تراز در این مرحله نیز در کنار شما خواهیم بود و می توانید به دانش و تخصص ما در حوزه حسابرسی اعتماد نمایید.

نتیجه‌ گیری

حسابرسی صورت‌ های مالی نه ‌تنها یک الزام قانونی برای شرکت در مناقصات است، بلکه ابزاری استراتژیک برای افزایش اعتبار و شانس برنده ‌شدن شرکت ‌ها در مناقصه های دولتی و خصوصی محسوب می‌شود. با توجه به سیاست ‌های جدید دولت در زمینه شفاف‌ سازی مالی، اهمیت گزارش ‌های حسابرسی در فرآیند مناقصات روزبه‌روز در حال افزایش است. شما با انجام حسابرسی مستقل می توانید سلامت مالی و صلاحیت شرکت خود را افزایش دهید.