مقالات

حسابرسی برای شرکت در مزایدات

حسابرسی برای شرکت در مزایدات

حسابرسی برای شرکت در مزایدات

همه ساله مزایده هایی زیادی توسط دولت و شرکت های خصوصی برگزار می شود که بسیاری از متقاضیان برای دریافت خدمات یا کالای ارائه شده با هم به رقابت می پردازند. برخلاف مناقصه که در آن متقاضیان برای ارائه خدمت یا کالا به شرکت های برگزار کننده به رقابت می پردازند، در مزایده متقاضیان برای دریافت موارد گفته شده شرکت می کنند. فرقی نمی کند که شرکت ها و سازمان ها قصد شرکت در مناقصه را داشته باشند یا مزایده، آنچه مهم و ضروری است این است که مجموعه ای از قوانین و الزمات را می بایست رعایت کنند؛ یکی از این الزامات حسابرسی است.

باید گفت که شرکت در مزایدات، به ویژه مزایدات دولتی و سازمانی، نیازمند رعایت الزامات قانونی و مالی دقیق است که این مهم با ارائه گزارش های حسابرسی شده به منظور اثبات سلامت مالی و توانایی پرداخت شرکت متقاضی اتفاق خواهد افتاد. اکنون برای اینکه با جزییات بیشتر در مورد فرآیند حسابرسی برای شرکت در مزایدات، مدارک مورد نیاز و قوانین مرتبط با آن آشنا شوید تا انتهای این مقاله همراه ما بمانید.

 انواع مزایده

پیش از آنکه بخواهیم به اهمیت حسابرسی در مزایدات بپردازیم ابتدا می خواهیم به انواع مزایده ها و ویژگی های هر کدام بپردازیم. بسیار مهم و ضروری است که شما با انواع آن آشنا شوید زیرا انتخاب نوع مزایده به عوامل مختلفی از جمله ماهیت کالا یا خدمت، قوانین حاکم و هدف از برگزاری بستگی دارد. درک تفاوت‌های این روش ‌ها به متقاضیان شرکت در مزایده کمک می‌کند تا با آگاهی بیشتری در فرآیندها مشارکت کنند. انواع مزایده عبارتند از مزایده اختیاری، مزایده اجباری، مزایده عمومی و مزایده خصوصی و محدود. اکنون به شرح و بررسی بیشتر آن ها می پردازیم:

مزایده اختیاری

در مزایده اختیاری، برگزاری آن کاملا در اختیار صاحب خدمت یا کالا می باشد و هیچ الزام قانونی برای برگزاری آن وجود ندارد و بدیهی است که تصمیم گیرنده نهایی هم شخص یا شرکت برگزار کننده است. مزایده های اختیاری برای فروش اموال مازاد، عرضه کالا یا خدمات و فروش دارایی های شخصی است. در مزایده های اختیاری شرایط مزایده از آن جایی که توسط صاحب  و مالک اعلام می شود دارای انعطاف بیشتری است و همچین دارای پیچیدگی های قانونی مانند مزایده هایی که توسط دولت برگزار می شود نیستند.

مزایده اجباری

نوع دیگری از مزایده، مزایده اجباری است که برگزاری آن نیاز به دستور از مراجع قضایی و  قانونی دارد زیرا دارای جنبه های حقوقی و قضایی است. بنابراین برگزاری آن تابع مقررات و قوانین خاصی است و مانند مزایده های اختیاری، انعطاف پذیری ندارند. این نوع از مزایده ها برای فروش اموال توقیف شده، شرکت های ورشکسته و فروش اموال به درخواست طلبکاران برگزار می شود و با توجه به کاربردی که دارد، اجرای آن حتما می بایست با الزامات قانونی و مقررات خاصی صورت پذیرد و در انجام این مزایده حتما باید نظارت کامل مراجع قضایی برای اجرای درست صورت پذیرد.

مزایده عمومی

مزایده های دولتی و سازمان های عمومی، فروش و اموال و املاک غالبا از نوع مزایده های عمومی هستند.  شرکت در مزایده عمومی برای همگان آزاد است. این مزایدات کاملا شفاف و علنی برگزار می شوند؛ از نام شرکت کنندگان گرفته تا مبالغ پیشنهادی آن ها. با توجه به اینکه فضای رقابتی در مزایده عمومی بسیار شفاف است امکان رقابت حداکثری وجود دارد و همین شفافیت به کاهش احتمال تبانی و فساد کمک بسیاری می کند.

مزایده خصوصی و محدود

مزایده خصوصی و محدود، برای شرکت های کوچک یا گروه های خاص برگزار می شود که یکی از ویژگی های اصلی این مزایده ها این است که جزییات و اطلاعات آن محرمانه باقی می ماند که معمولا به دلایل امنیتی و سیاسی است. این مزایده ها برای فروش اموال خاص و معاملات حساس دولتی کاربرد دارد. در مزایده های خصوصی و محدود، متقاضیان می بایست شرایط خاص و محرمانگی را رعایت کنند.

جمع‌بندی و مقایسه انواع مزایده

در جدول زیر  برای سهولت در مطالعه و جمع بندی انواع مزایده ها، شرایط شرکت، میزان شفافیت و مرجع تصمیم گیرنده را مشاهده می کنید:

مرجع تصمیم‌گیرنده میزان شفافیت شرایط شرکت نوع مزایده
مالک یا دارنده کالا متوسط تا بالا معمولاً عمومی اختیاری
مراجع قضایی بالا عمومی با شرایط اجباری
سازمان‌های دولتی بسیار بالا کاملاً آزاد عمومی
مراجع امنیتی یا تخصصی محدود فقط برای افراد خاص خصوصی

 

اهمیت حسابرسی در مزایدات

اگر قصد شرکت در مزایده های دولتی و شرکت های خصوصی را دارید مهمترین مرحله آن انجام حسابرسی است. زیرا بر اساس قانون برگزاری مناقصات و مزایدات  و دستورالعمل های سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور، شرکت های متقاضی شرکت در مزایده موظف اند مدارک مالی خود را به صورت حسابرسی شده ارائه دهند. این الزام این نکته مهم را یادآور می شود که تا چه اندازه حسابرسی مهم و حائز اهمیت است، در واقع حسابرسی هم برای آگاهی از سلامت مالی و جلوگیری از تخلفات داخلی شرکت اهمیت دارد و هم می تواند نشان دهنده توان پرداختی و عدم وجود مشکلات مالی در شرکت باشد که این موارد برای شرکت در مزایده بسیار لازم و ضروری است.

حسابرسی برای مزایده به دو صورت انجام می شود؛ حسابرسی صورت های مالی سالانه که این مورد باید مطابق با استانداردها و قوانین حسابرسی انجام پذیرد و حسابرسی ویژه برای مزایده که در آن نقدینگی، تعهدات مالی، توانایی پرداخت و سلامت مالی شرکت بررسی و ارزیابی می شود.

مدارک حسابرسی مورد نیاز برای مزایده

اکنون که با انواع مزایده ها و اهمیت حسابرسی در مزایده آشنا شدید وقت آن رسیده است که مدارک حسابرسی مورد نیاز برای مزایده را اعلام نماییم؛ بر اساس دستورالعمل های منتشرشده توسط سازمان خصوصی سازی و وزارت امور اقتصادی و دارایی، مدارک مورد نیاز عبارتند از تراز نام صورت سود و زیان، گزارش حسابرسی رسمی دادگستری، گواهی عدم سوپیشنه مالی مدیران شرکت، مدارک اثبات پرداخت مالیات و ضمانت نامه بانکی.

آنچه در مورد مدارک مورد نیاز در این بخش گفته شد به صورت کلی است و ممکن است این مدارک در انواع مزایده ها تفاوت داشته باشند، برای مشاوره و راهنمایی بیشتر در این زمینه کافی است با کارشناسان ما در ستایش تراز تماس بگیرید تا به صورت کامل شما را در این زمینه راهنمایی نماییم. به یاد داشته باشید بهره مندی از دانش و راهنمایی های افراد متخصص در حوزه حسابداری و حسابرسی می تواند شانس شما را در مزایده افزایش دهد.

فرآیند حسابرسی برای مزایده

به صورت کلی فرایندی که برای حسابرسی شرکت در مزایده انجام می شود را می توان در 4 مرحله دسته بندی کرد؛ اولین مرحله انتخاب حسابرس معتمد است که برای این کار می بایست از موسساتی که مورد تایید هستند کمک بگیرید. تهیه صورت های مالی در گام دوم است که حتما باید مطابق با استانداردهای حسابداری و حسابرسی باشد و در مرحله بعدی حسابرس بر اساس داده ها و مستندات مالی، بررسی را آغاز کرده و در انتها گزارش حسابرسی را صادر می کند. در مرحله آخر که تاییدیه مراجع قانونی است گزارش حسابرسی بررسی شد و نتیجه بررسی اعلام می گردد.

چالش های حسابرسی برای مزایده

با توجه به حساسیت و دقتی که بایستی در انجام حسابرسی وجود داشته باشد بسیار لازم و ضروری است که این کار توسط افراد متخصص و آشنا و مسلط به قوانین و استانداردها صورت پذیرد، اغلب یافتن افراد خبره زمان بر خواهد بود. علاوه بر این تهیه گزارش های حسابرسی ممکن است طولانی باشد و از چند روز تا چند هفته به طول بیانجامد، که برای شرکت هایی که زمان کمی دارند این مورد یک چالش بسیار بزرگی است. هزینه های بالای حسابرسی هم یکی دیگر از این موانع است که برای شرکت های کوچک با درآمد کم وجود دارد. از آنجایی که پویایی و تغییر در قوانین حسابرسی و مزایدات وجود دارد بسیار مهم است که از این تغییرات آگاه و مطلع باشید. برای رهایی از این چالش ها و یافتن راهکاری که بتواند مسیر حسابرسی برای شرکت در مزایده را برای شما هموار سازد بهتر است از کارشناسان حسابداری و حقوقی کمک بگیرید و صفر تا صد کارها را به آن ها بسپارید.

نتیجه گیری 

حسابرسی برای شرکت در مزایدات یک فرآیند ضروری و قانونی است که شفافیت مالی شرکت را تضمین می کند. شرکت ها باید با برنامه ریزی دقیق و انتخاب حسابرس معتبر، مدارک مورد نیاز را تهیه کنند تا شانس برنده شدن در مزایده را افزایش دهند. رعایت استانداردهای حسابداری و حسابرسی نه تنها برای مزایدات، بلکه برای اعتبار بلندمدت شرکت نیز حیاتی است. نقش موسساتی که می توانند در حسابرسی دقیق به شما کمک نمایند را نادیده نگیرید زیرا همان طور که در تمام مقاله به آن اشاره کردیم حسابرسی ضرورتی است که هم برای بقا و سلامت مالی شرکت و هم برای فعالیت های تجاری از مزایده گرفته تا ضمانت نامه های بانکی مورد نیاز است.