مقالات

حسابرسی برای اخذ ضمانت نامه از بانک ها

حسابرسی برای اخذ ضمانت نامه از بانک ها

حسابرسی برای اخذ ضمانت نامه از بانک ها

ضمانت نامه بانکی یکی از اسنادی تضمینی در بسیاری از پروژه ها می باشد. به موجب این ضمانت نامه که توسط بانک صادر می شود، در صورتی که طرف قرارداد نتواند تعهدات مالی خود را انجام دهد، بانک متعهد می شود که مبلغ مورد نظر را به ذی نفعان پرداخت نماید. اخذ ضمانت نامه بانکی یکی از مهم ترین روش ها و ابزارهای مالی برای شرکت ها و افراد حقوقی در تمامی قراردادهای تجاری و مناقصات می باشد. از آنجایی که در صورت عدم پرداخت، بانک موظف است تمامی مبلغ را پرداخت نماید از این رو برای اعطای ضمانت نامه حتما باید حسابرسی انجام شود.

بانک با انجام فرآیند حسابرسی ارزیابی وضعیت مالی متقاضی را انجام می دهد تا از توانایی وی در ایفای تعهدات اطمینان حاصل کنند. اگر شما هم برای اخذ ضمانت نامه از بانک سوالات بسیاری دارید این مقاله را با دقت و تا انتها مطالعه نمایید زیرا ما در این بخش از سایت ستایش تراز به بررسی فرآیند حسابرسی برای اخذ ضمانت نامه بانکی، الزامات، چالش ها و راهکارهای آن می پردازیم.

ضمانت نامه بانکی چیست؟ 

در بسیاری از پروژه ها و قراردادهای تجاری بزرگ و مناقصاتی که از سوی دولت برگزار می شود، ضمانت نامه بانکی یکی از مهم ترین اسنادی است که می بایست از بانک اخذ گردد. در واقع بانک ضامن شرکت متقاضی می شود تا در صورت عدم تعهد متقاضی، بانک ملزم به پرداخت مبلغ یا انجام تعهدات خواهد بود. این ضمانت نامه برای بسیاری از معاملات تجاری و یا مناقصات که ذی نفعان آن شرکت های خصوصی و یا سازمان های دولتی هستند به مثابه یک سند تضمینی قابل اطمینان است. باید به این نکته مهم اشاره کنیم که ضمانت نامه بانکی قابل انتقال نخواهد بود و فقط به نام ذینفع مشخص شده صادر می شود. حال این سوال مهم مطرح می شود که چه فرقی میان ضمانت نامه بانکی با چک تضمینی است؟ برای اینکه پاسخ این سوال را دریافت کنید به ادامه مطلب توجه نمایید.

تفاوت ضمانت‌نامه بانکی با چک تضمینی

ضمانت نامه بانکی و چک تضمینی هر دو جز اسناد و ابزارهای تضمینی هستند که با درخواست متقاضی از بانک اخذ شده و به کارفرما و یا سازمان های دولتی برای تضمین تعهدات مالی اعطا می شود. اما از نظر کاربرد و ماهیت با هم تفاوت دارند؛ ضمانت نامه بانکی تعهدی کتبی و غیرقابل بازگشت است که بانک تضمین می کند در صورتی که متقاضی نتواند به تعهداتش عمل نماید، بانک به صورت کامل موظف به انجام آن ها خواهد بود. چک تضمینی حکم پول نقد را دارد، بانک پرداخت آن را تضمین می کند. در واقع در معاملات چک تضمینی جایگزینی برای پول نقد است. نکته ی قابل تامل دیگری که باید به آن اشاره کنیم در مورد زمان وصول این دو سند تضمینی است؛ چک تضمینی در سررسید و موعد مشخص شده قابل وصول است اما ضمانت بانکی در صورتی که متقاضی نتواند به تعهدات خود عمل نماید آنگاه بانک موظف به انجام تعهدات خواهد بود.

انواع ضمانت نامه های بانکی

با توجه به ماهیت پروژه و معامله ی متقاضی ضمانت نامه ها متفاوت خواهند بود. انواع اصلی ضمانت نامه ها عبارتند از ضمانت ‌نامه شرکت در مناقصه، ضمانت نامه انجام تعهدات، ضمانت‌ نامه گمرکی، ضمانت‌نامه حسن انجام کار، ضمانت‌نامه پیش‌پرداخت، ضمانت‌نامه استرداد کسور وجه‌الضمان.

 

شرایط و ویژگی‌ ها مبلغ کاربرد نوع ضمانت‌ نامه
عدم انصراف از مزایده پس از شرکت معمولاً ۵% از قیمت پایه مناقصه تضمین حضور شرکت‌کنندگان در مناقصه‌ ها ضمانت ‌نامه شرکت در مناقصه
در صورت عدم پرداخت توسط وام‌گیرنده، بانک مبلغ را بازمی‌گرداند. معادل مبلغ وام تضمین بازپرداخت وام یا تسهیلات بانکی ضمانت ‌نامه تعهد پرداخت
استفاده برای ورود موقت کالا یا معافیت موقت از عوارض گمرکی معادل حقوق گمرکی تخمینی تضمین پرداخت حقوق گمرکی برای واردات کالا ضمانت ‌نامه گمرکی
در صورت عدم انجام تعهدات، کارفرما می‌تواند مبلغ را دریافت کند تا  5 الی ۱۰ % ارزش قرارداد تضمین تکمیل پروژه توسط پیمانکار ضمانت‌نامه حسن انجام کار
مبلغ با پیشرفت پروژه کاهش می‌یابد تا 5 الی ۳۰% ارزش قرارداد تضمین استفاده صحیح از پیش‌پرداخت ضمانت‌نامه پیش‌پرداخت
پس از اتمام پروژه و تأیید حسن انجام کار قابل استرداد است تا5 الی  ۱۰% از هر پرداخت میانی بازگرداندن کسورات پرداخت‌های میانی ضمانت‌نامه استرداد کسور وجه‌الضمان

 

نقش حسابرسی در اخذ ضمانت نامه بانکی

همان طور که در مقدمه به آن اشاره کردیم حسابرسی نقش بسیار مهم و پررنگی در اخذ ضمانت نامه بانکی دارد در واقع بانک ها با رویت و بررسی گزارش های حسابرسی، از وضعیت مالی و اعتباری متقاضی که درخواست ضمانت کرده است، اطمینان حاصل می کنند. در واقع گزارش های حسابرسی معتبر به عنوان یکی از اسناد کلیدی در فرآیند اخذ ضمانت نامه بانکی عمل می کنند. باید بگوییم که حسابرسی در بسیاری از اقدامات تجاری و تصمیم گیری هایی که برای توسعه و پیشرفت شرکت و سازمان اتخاذ می شود بسیار مهم و ضروری است. با توجه به اینکه حسابرسی از درجه اهمیت بسیاری بالایی برخوردار است پیشنهاد می کنیم برای انجام آن حتما از موسسات و افراد متخصص در این زمینه استفاده نمایید. ما در ستایش تراز با ارائه خدمات مربوط به حسابداری و حسابرسی در خدمت شما عزیزان خواهیم بود چناچه در مورد نحوه و چگونگی اخذ ضمانت نامه بانکی، به راهنمایی و مشاوره بیشتری نیاز داشتید با ما تماس حاصل فرمایید. حال بپردازیم به نقش های حسابرسی در اخذ ضمانت نامه بانکی:

  • تأیید اعتبار مالی متقاضی: بر اساس گزارش های حسابرسی که به بانک ارائه می شود که شامل ترازنامه، صورت سود و زیان، صورت جریان وجوه نقد است، بانک با توجه به این اسناد توانایی مالی متقاضی را بررسی و ارزیابی می کند این بررسی گزارش های حسابرسی به بانک کمک می کند تا ریسک اعتباری را ارزیابی کند.
  • شفافیت و قابلیت اتکای اطلاعات مالی: یکی از مهمترین مزایایی که انجام حسابرسی برای شرکت ها و سازمان ها دارد شفافیت مالی است. بانک ها نیز برای اعطای ضمانت نامه ترجیح می دهند به اطلاعات حسابرسی شده اعتماد کنند، زیرا احتمال خطا یا تقلب در آن ها کمتر است.
  • بهبود شرایط اخذ ضمانت نامه: اگر گزارش حسابرسی متقاضی به صورت دقیق و درست باشد صدور ضمانت نامه از سوی بانک با شرایط بهتری اتفاق می افتد. زیرا یک حسابرسی دقیق، نشان دهنده سودآوری، نقدینگی مناسب و بدهی های کنترل شده است که بررسی این پارامترها می تواند به بانک ها در ارزیابی و اتخاذ تصمیم نهایی کمک بسیاری نماید.
  • تسریع فرآیند ارزیابی بانک : برای تسریع در روند اخذ ضمانت نامه بانکی، ارائه گزارش های حسابرسی دقیق می تواند بسیار موثر باشد.
  • الزامات قانونی و قراردادی : صدور ضمانت نامه بانکی برای پروژه های دولتی و شرکت های بزرگ یک الزام قانونی است که حتما می بایست انجام پذیرد.

مدارک مورد نیاز دریافت ضمانت نامه بانکی

حال که با انواع ضمانت نامه های بانکی و نقش حسابرسی در صدور آن آشنا شدید وقت آن رسیده است که در مورد مدارک مورد نیاز برای اخذ ضمانت نامه بانکی موارد مهمی را خاطر نشان کنیم. در ابتدای کار شرکت و یا سازمانی که متقاضی دریافت ضمانت نامه بانکی است باید درخواست خود را به بانک ارائه نماید و سپس مدارک لازم را برای بررسی و صدور ضمانت نامه به بانک تحویل نماید. مدارک مورد نیاز عبارتند از:

مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی

  1. صورت های مالی حسابرسی شده
  2. درخواست رسمی برای صدور ضمانت‌نامه (فرم مخصوص بانک)
  3. مدارک شناسایی شامل کپی کارت ملی و شناسنامه
  4. مدارک شغلی مانند جواز کسب یا پروانه فعالیت
  5. گواهی مالیاتی معتبر (آخرین رسید پرداخت مالیات)
  6. وثایق و تضمین‌های بانکی مانند سند ملکی، سپرده بانکی یا ضامن معتبر
  7. قرارداد مربوطه (در صورتی که ضمانت‌نامه برای اجرای قرارداد خاصی باشد)

مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقوقی

  1. کد اقتصادی و شناسه ملی شرکت
  2. اساسنامه شرکت به همراه آخرین تغییرات
  3. روزنامه رسمی حاوی آخرین تغییرات شرکت
  4. مدارک شناسایی اعضای هیئت مدیره (کپی کارت ملی و شناسنامه)
  5. صورت‌ های مالی حسابرسی شده شامل ترازنامه و صورت سود و زیان
  6. مدارک فعالیت شرکت مانند پروانه بهره‌برداری یا جواز کسب
  7. مدارک بانکی مانند گردش حساب‌های شرکت

چالش های حسابرسی برای اخذ ضمانت نامه بانکی

متاسفانه به دلیل عدم شفافیت مالی بسیاری از شرکت ها و سازمان ها که در اثر عدم حسابرسی صحیح و دقیق است برای اخذ ضمانت نامه بانکی شرکت ها با مشکل رو به رو می شوند زیرا بانک نمی تواند به درستی صورت های مالی و توان اعتباری آن کسب و کار را بررسی نماید در نتیجه امکان صدور ضمانت نامه برای متقاضی وجود نخواهد داشت. همچنین از دیگر چالش هایی که برای دریافت ضمانت نامه بر سر راه شرکت ها وجود دارد مشکلات نقدینگی است؛ چناچه شرکت نتواند جریان نقدی مثبتی را نشان دهد، بانک ممکن است ضمانت نامه را رد کند. و در آخر یکی از مشکلات بسیار مهم در اخذ ضمانت نامه بانکی ضامن و وثیقه ملکی است که بسیاری از شرکت ها به دلیل نداشتن تضمین های کافی واجد شرایط برای دریافت ضمانت نامه نیستند. برای اینکه بتوانید برای این چالش ها راهکاری مناسب پیدا نمایید، می بایست از افراد متخصص در حوزه حسابداری کمک و مشورت بگیرید.

 

نتیجه گیری

باید گفت که حسابرسی یکی از مهمترین گام ها برای دریافت و اخذ ضمانت نامه بانکی، می باشد. زیرا بررسی گزارش های حسابرسی و صورت های مالی به بانک ها این اطمینان را می دهند که متقاضی توانایی انجام تعهدات و پرداخت مالی را دارد. چناچه متقاضی به هر دلیلی نتواند به تعهدات عمل نماید بانک وظیفه دارد تمام آن تعهدات را به جا آورد. بنابراین بانک ها از حسابرسی  برای کاهش ریسک اعتباری استفاده می کنند و طبق آن بررسی می کنند که آیا شرکت متقاضی واجد دریافت ضمانت نامه می شود یا خیر. شرکت ها می توانند با تهیه صورت های مالی شفاف، بهبود نسبت های مالی و ارائه مدارک معتبر شانس اخذ ضمانت نامه را افزایش دهند. رعایت استانداردهای حسابرسی و همکاری با حسابداران رسمی، نقش کلیدی در تسهیل این فرآیند را دارد.