مقالات

حد نصاب معاملات ۱۴۰۳

حد نصاب معاملات ۱۴۰۳

اهمیت حد نصاب معاملات چیست؟

حد نصاب معاملات ۱۴۰۳

یکی از بزرگ‌ترین سوالات مالیاتی آنست که اهمیت حد نصاب معاملات ۱۴۰۳ چیست و چرا باید دانستن و اعلام آن اینقدر با اهمیت باشد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که حد نصاب معاملات کوچک در انجام وظایف مالیاتی تاثیرگذار بوده و به همین جهت بسیار اهمیت دارد.

حد نصاب معاملات کوچک از دو منظر در قانون مالیات‌های مستقیم تاثیرگذار است:

۱-  اول آنکه اشخاص مکلفند مطابق با ماده ۱۶۹ قانون مالیات‌های مستقیم هر فصل اطلاعات طرف‌های مورد معامله خرید و فروش خود را با جزئیات و اطلاعات کامل به سازمان امور مالیاتی اعلام نمایند؛ در غیر اینصورت مورد جریمه قرار می‌گیرند.

اما اگر معاملات اشخاص کمتر از مبلغ ۵% حد نصاب معاملات کوچک اعلامی هر سال باشد، اشخاص می‌توانند گزارش این معاملات خود را در سامانه معاملات فصلی بصورت تجمیعی و بدون وارد کردن اطلاعات جزئی ارسال نمایند. البته باید توجه داشت که این مورد فقط تا پایان سال ۱۴۰۳ بوده و برای سامانه مودیان تاثیری نخواهد داشت.

۲- مورد دوم آنست که چنانچه اشخاص، دارایی ثابتی با ارزش حداکثر ۱۰% حد نصاب معاملات کوچک خریداری نمایند، در همان سال می‌توانند تمامی آن را مستهلک کرده و هزینه آن را کاملا در همان سال محاسبه نمایند.

حد نصاب معاملات در واقع یک محدوده مالیاتی است که در آن تراکنش های کمتر از حد نصاب، نیازی به ارائه کد اقتصادی و مشخصات شخصی طرف معامله ندارند. حد نصاب معاملاتی با توجه به شاخص بهای کالا و شاخص بهای خدمات تعیین می شوند.

کلیه فعالین اقتصادی موظف اند که اطلاعات لازم را برای تراکنش های بیشتر از حد نصاب مالیاتی را در گزارش فصلی معاملات خود ذکر کنند. در غیر این صورت جریمه مالیاتی در انتظار آن هاست. البته در صورتی که مجموع مبالغ معاملات مودی، 5 درصد کمتر از حد نصاب مالیاتی در یک فصل بود، می توان تدوین و ثبت لیست گزارش های معاملات فصلی را به صورت تجمیعی انجام داد.

حد نصاب معاملات دولتی در سه دسته مختلف قرار می گیرند:

  1. معاملات کوچک
  2. معاملات متوسط
  3. معاملات بزرگ

مصوبه نصاب معاملات سال ۱۴۰۳ (تصویب‌نامه شماره ۳۶۸۵۱/ت۶۲۵۲۱هـ مورخ ۰۱/۰۳/۱۴۰۲ هیئت وزیران)

وزارت امور اقتصادی و دارایی

هیئت وزیران در جلسه ۱۴۰۲/۲/۲۶ به پیشنهاد وزارت امور اقتصادی و دارایی و به استناد تبصره (۱) ماده (۳) قانون برگزاری مناقصات – مصوب ۱۳۸۳ و ماده (۴۲) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۳) مصوب ۱۳۹۳ تصویب کرد:

۱- نصاب معاملات موضوع ماده (۳) قانون برگزاری مناقصات  -مصوب ۱۳۸۳- به شرح زیر تعیین می‌شود:

الف- معاملات کوچک: معاملاتی که مبلغ کل معامله تا سقف مبلغ دو میلیارد و یکصد میلیون (۰۰۰ر۰۰۰ر۱۰۰ر۲) ریال باشد.

ب- معاملات متوسط: معاملاتی که مبلغ کل معامله بیشتر از سقف معاملات کوچک بوده و از مبلغ بیست و یک میلیارد (۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۲۱) ریال تجاوز نکند.

پ- معاملات بزرگ: معاملاتی که مبلغ برآورد اولیه آنها بیش از مبلغ بیست و یک میلیارد (۰۰۰ر۰۰۰ر۰۰۰ر۲۱) ریال باشد.

۲- نصاب معاملات موضوع بند (۱)، به موجب ماده (۴۲) قانون الحاق برخی مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت (۳) به مواردی که معامله به صورت مزایده انجام می‌شود. تسری می‌یابد.