مقالات

ثبت شرکت سهامی خاص

ثبت شرکت سهامی خاص

ثبت شرکت سهامی خاص

بخش بزرگی از تجارت و اقتصاد ایران در چرخه سرمایه گذاری در شرکت های سهامی عام و سهامی خاص به گردش درمی آید. در واقع می توان گفت بسیاری از سرمایه گذاری ها و کارآفرینی ها در این بخش صورت می پذیرد. همان طور که می دانید شرکت های سهامی عام به دلیل گستردگی فعالیت و عرضه سهام خود در بورس اوراق بهادار، در عرصه پروژه های بزرگی فعالیت دارند اما در مقابل شرکت های سهامی خاص برای  فعالیت های اقتصادی در مقایس کوچکتر هستند که به دلیل ساختار منعطف تری که در جذب سرمایه دارند بسیار مورد توجه کارآفرینان و فعالان در حوزه تجارت و اقتصاد که دغدغه سرمایه گذاری را دارند، قرار گرفته اند.

باتوجه به اینکه شرکت های سهامی خاص امکان عرضه سهام خود را در بازار بورس ندارند نقل و انتقال سهام آن نیز از طریق دفاتر اسناد رسمی یا در شرکت انجام می‌ شود. حال این سوال مطرح می شود که ثبت شرکت های سهامی خاص چگونه است و از چه طریقی امکان پذیر است؟ برای پاسخ به این سوال از شما دعوت می نماییم که این مقاله را کامل مطالعه نمایید؛ زیرا ما در ستایش تراز آسیا با جمع آوری اطلاعات معتبر و دقیق در زمینه ثبت شرکت های سهامی خاص به صورت دقیق و جامع مراحل، شرایط، مدارک و نکات مهم در این حوزه را برای شما عزیزان ارائه نموده ایم.

تعریف دقیق‌ تری از شرکت های سهامی خاص

ابتدا لازم است اطلاعات جامع و مفیدی در مورد شرکت های سهامی خاص به شما همراهان ارائه نماییم. زیرا آگاهی از تعریف و مشخصه های آن می تواند به دریافت بهتر مطالبی که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد کمک بسیاری نماید. ثبت شرکت های سهامی خاص برای کسب و کارهای متوسط و بزرگ که نیازمند اعتبار و کسب سرمایه بیشتری هستند گزینه مناسبی می باشد. در واقع افرادی که اهتمام به ثبت شرکت های سهامی خاص دارند علاوه بر جذب سرمایه گذاران سعی در افزایش اعتبار خود برای شرکت در مناقصات، اخذ تسهیلات بانکی و دریافت نمایندگی ‌ها دارند.

در شرکت های سهامی خاص، تمامی سرمایه شرکت را موسسین آن تامین می کنند و مدیران از بین سهامداران انتخاب می شوند و به هیچ عنوان مدیر نمی تواند جز سهامداران نباشد. شرکت سهامی خاص از لحاظ ساختار شباهت‌هایی با شرکت با مسئولیت محدود دارد، اما تفاوت اصلی آن در تقسیم سرمایه به سهام و الزام به واریز حداقل ۳۵ درصد سرمایه اولیه به حساب بانکی شرکت است. یکی از تفاوت های مهمی که شرکت های سهامی عام با شرکت های سهامی خاص دارند این است که سهامی خاص نمی تواند سهام خود را در بورس عرضه کنند. علاوه بر موارد مهمی که به آن ها اشاره شده شرکت های سهامی خاص ویژگی های کلیدی مهم دیگری دارند که عبارتنداز:

  • برای ثبت شرکت سهامی خاص، سرمایه درنظر گرفته شده نباید کمتر از 1 میلیون ریال باشد.
  • برای ثبت شرکت باید حداقل 3 نفر سهامدار وجود داشته باشد.
  • حداقل ۳۵ درصد سرمایه اولیه باید به‌صورت نقدی در حساب بانکی شرکت سپرده‌گذاری شود.
  • سهامداران فقط نسبت سهام خود مسئول هستند و این بدان معنی است که اموال شخصی آن ها در قبال بدهی ‌های شرکت در معرض خطر نیست.
  • باید توجه داشته باشید که شرکت سهامی خاص نمی‌تواند اوراق قرضه منتشر کند.
  • شرکت از اعتبار مناسبی برای شرکت در مناقصات، اخذ تسهیلات و فعالیت‌های رسمی برخوردار است.

تفاوت شرکت های سهامی عام و شرکت های سهامی خاص

برای افرادی که سعی در ثبت شرکت های سهامی خاص دارند، آگاهی از تفاوت های بین شرکت های سهام عام و خاص یک ضرورت مهم است؛ هر دو شرکت جز شرکت های سهامی هستند که تفاوت هایی در نحوه تامین سرمایه؛ تعداد سهامداران، نحوه خرید و فروش سهام و قوانین و ساختار مدیریتی دارند. به عنوان مثال سهام بسیاری از شرکت های سهامی عام از طریق پذیره نویسی قابل فروش و انتقال به مردم می باشد اما این موضوع در مورد شرک های سهامی خاص امکان پذیر نیست. شرکت های سهامی عام حداقل دارای پنج سهامدار است و امکان صدور اوراق قرضه را نیز دارا می باشند. اما همان طور که در تعریف شرکت های سهامی خاص به آن اشاره نمودیم حداقل سهامداران لازم برای ثبت و تاسیس 3 نفر می باشند و نقل و انتقال سهام با موافقت مدیران یا مجمع عمومی انجام می ‌شود و همچنین سهام شرکت در بورس عرضه نمی‌گردد.

نظارت و مدیریت سیستم های مالی در شرکت های سهامی عام به صورت گسترده تری انجام می شود به گونه ای که آن ها ملزم به افشای دوره ‌ای اطلاعات مالی و عملکردی خود  هستند. در مقابل شرکت ‌های سهامی خاص از این نظر محدودیت کمتری دارند در نتیجه مدیریت و نظارت بر ساختار مالی و عملکردی آن ها ساده تر از شرکت های سهامی عام است. با توجه به اینکه شرکت های سهامی عام از نظر سرمایه گذاری و دامنه فعالیت ها گسترده تر از سهامی خاص هستند بنابراین مناسب برای جذب سرمایه داران برای پروژه های بزرگ می باشند و این در حالی است که شرکت های سهامی خاص برای سرمایه گذاری های کوچک تا متوسط گزینه ی ایده‌آلی می باشند. تفاوت های شرکت های سهامی خاص و عام به همین موارد محدود نمی شود بلکه دارای وجوه متفاوت دیگری نیز می باشند که جملگی آن ها را در جدول زیر به صورت خلاصه ارائه نموده ایم:

 

شرکت سهامی عام شرکت سهامی خاص تفاوت ها
بخشی از سرمایه از طریق پذیره ‌نویسی عمومی تأمین می‌شود. تمامی سرمایه از طریق سهام داران تامین می شود. نحوه تأمین سرمایه
حداقل 5 نفر حداقل 3 نفر تعداد سهامداران
سهام به‌صورت آزادانه در بورس قابل معامله است. نقل و انتقال سهام مشروط به موافقت مدیران یا مجمع عمومی است و در بازار بورس نمی تواند معامله شود. نقل و انتقال سهام
امکان صدور اوراق قرضه وجود دارد. امکان صدور اوراق قرضه وجود ندارد. امکان صدور اوراق قرضه
ملزم به افشای دوره‌ای اطلاعات مالی است. چنین الزامی ندارد. افشای اطلاعات
حداقل 5 میلیون ریال حداقل 1میلیون ریال حداقل سرمایه
دارای بازرسان قانونی برای نظارت بر عملکرد شرکت است. دارای ساختار نظارتی ساده‌تری است. ساختار مدیریتی و نظارتی
عبارت مربوط به نوع شرکت باید قبل یا بعد از نام شرکت و در کلیه اوراق قید شود. عبارت مربوط به نوع شرکت باید قبل یا بعد از نام شرکت و در کلیه اوراق قید شود. نام‌گذاری شرکت

 

شرایط ثبت شرکت سهامی خاص

ثبت شرکت های سهامی خاص برای کارفرمایان مزایای متعددی را دارد یکی از مهمترین آن ها امکان جذب سرمایه بیشتر است که امکان توسعه و گسترش را فراهم می سازد از سوی دیگر اعتبار شرکت را افزایش داده و شرکت می تواند از این اعتبار برای دریافت تسهیلات بانکی و سایر فعالیت های اقتصادی مثل شرکت در مزایده ها و … بهره مند گردد. زیرا با ثبت شرکت شما تضمین می نمایید که تمامی فعالیت ها به صورت قانونی انجام می شود. برای ثبت شرکت های سهامی خاص شما می بایست دارای شرایطی باشید که در زیر به آن ها اشاره کرده ایم، این شرایط به گونه‌ای طراحی شده‌اند که هم از حقوق سهامداران محافظت کنند و هم چارچوبی منظم برای اداره شرکت فراهم آورند. از مهم‌ترین شرایط ثبت شرکت سهامی خاص می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. حداقل سه نفر به عنوان سهامدار و عضو هیئت مدیره که هر یک باید به سن قانونی (۱۸ سال) رسیده باشند.
  2. تعیین حداقل دو بازرس (اصلی و علی‌البدل) که نباید نسبت خانوادگی با اعضای هیئت مدیره داشته باشند و وظیفه نظارت بر عملکرد شرکت را بر عهده دارند.
  3. حداقل سرمایه شرکت یک میلیون ریال است که حداقل ۳۵ درصد آن باید به صورت نقدی در حساب بانکی شرکت در شرف تأسیس واریز شود.
  4. مسئولیت سهامداران محدود به مبلغ اسمی سهام آنها است و اموال شخصی آن‌ها در قبال بدهی‌های شرکت محفوظ می‌ماند.
  5. نام شرکت حتما باید شامل عبارت «سهامی خاص» باشد که این عبارت در کلیه اوراق، قراردادها و اطلاعیه‌ها به صورت واضح ذکر شود.
  6. ارائه مدارک کامل شامل اظهارنامه، اساسنامه، صورتجلسه مجمع عمومی مؤسسین و هیئت مدیره، فتوکپی شناسنامه و کارت ملی اعضا، گواهی بانکی پرداخت سرمایه و سایر مدارک مرتبط الزامی است.
  7. کلیه تصمیمات موسسین در بدو تأسیس باید به اتفاق آراء اتخاذ شود تا از بروز اختلافات احتمالی جلوگیری شود.
  8. پس از ثبت شرکت، باید ظرف دو ماه برای اخذ کد اقتصادی، تعیین حوزه
  9. مالیاتی و پلمب دفاتر قانونی اقدام گردد تا شرکت بتواند فعالیت رسمی خود را آغاز کند.

مدارک لازم برای ثبت شرکت سهامی خاص

پس از بررسی شرایط ثبت شرکت های سهامی خاص، گام بعدی که باید در این فرآیند بردارید آگاهی از مدارک لازم برای ثبت شرکت است. توجه داشته باشید که ارائه مدارک به صورت دقیق و کامل می تواند روند ثبت شرکت را تسریع کند بنابراین لازم است که تمامی مدارک ذکر شده در این بخش را آماده نموده و سپس اقدام نمایید. از آنجایی که اکثر این مدارک جزئی از مدارک و اسناد هویتی و مالی شرکت هستند می بایست توسط مؤسسین و اعضای شرکت تهیه و ارائه گردد. پس لازم و ضروری است که مدارک مهم زیر را برای ثبت شرکت آماده نمایید:

  • دو نسخه اظهارنامه شرکت سهامی خاص که به امضای کلیه سهامداران رسیده باشد.
  • اساسنامه شرکت سهامی خاص که به امضای تمامی سهامداران رسیده باشد در دو نسخه تهیه و تنظیم نمایید.
  • لازم است که دو نسخه از صورتجلسه مجمع عمومی مؤسسین که با امضای کلیه سهامداران و بازرسین همراه باشد را تهیه نمایید.
  • همچنین صورتجلسه هیئت مدیره با امضای مدیران منتخب یکی دیگر از اسناد مهم است که حتما باید در دو نسخه تدوین و تنظیم گردد.
  • تمامی اسناد هویتی اعضای هیئت مدیره، سهامداران و بازرسین شامل فتوکپی شناسنامه و کارت ملی برابر اصل شده می بایست تهیه و ارائه گردد.
  • اسناد مهم دیگری که حتما باید ارائه شود گواهی بانکی مبنی بر پرداخت حداقل ۳۵ درصد سرمایه اولیه شرکت در حساب بانکی شرکت در شرف تأسیس است.
  • در صورت وجود آورده غیرنقدی (اموال منقول یا غیرمنقول)، ارائه تقویم ‌نامه کارشناس رسمی دادگستری برای تعیین ارزش این اموال لازم و ضروری است.
  • در صورت استفاده از اموال غیرمنقول به عنوان سرمایه، ارائه اصل سند مالکیت مربوطه الزامی می باشد.
  • اقرارنامه بازرسین مبنی بر نداشتن نسبت فامیلی با مدیران و عدم دریافت حقوق از شرکت به عنوان مدیر یا مدیرعامل نیز جز مدارکی است که باید ارائه شود.
  • همچنین ارائه اقرارنامه اعضای هیئت مدیره مبنی بر عدم ممنوعیت قانونی برای عضویت در هیئت مدیره و مدیرعاملی طبق قوانین تجارت و قانون اساسی لازم و ضروری است.
  • در صورت وجود سهامداران یا مدیران حقوقی، ارائه کپی روزنامه رسمی و معرفی نماینده قانونی همراه با مدارک هویتی وی ضروری می باشد.
  • در صورت داشتن سهامدار خارجی، ارائه پاسپورت برابر اصل و وکالتنامه معتبر برای نماینده وی جز مدارک لازم برای ثبت است.
  • همچنین ارائه اصل یا فتوکپی برابر اصل وکالتنامه در صورت استفاده از وکیل برای انجام امور ثبت شرکت اجباری می باشد.

مراحل ثبت شرکت سهامی خاص

پس از جمع آوری و تهیه مدارک و اسناد مورد نیاز که در بالا به آن ها اشاره کردیم حال نوبت به ثبت شرکت می رسد. ابتدا باید به سامانه ثبت شرکت ها به آدرس http://sherkat.ssaa.ir  مراجعه فرمایید و ثبت نام خود را در این سایت انجام دهید. پس از ثبت نام شما می بایستی تمامی اطلاعات لازم برای ثبت شرکت را به درستی وارد نمایید این اطلاعات شامل نام پیشنهادی شرکت، نوع شرکت (سهامی خاص) و اطلاعات اولیه است.  پس از تکمیل اطلاعات خواسته شده، تمامی داده ها بررسی شده و اگر نقصی یا مشکلی در آن ها بود از طریق کارشناسان به شما اعلام می گردد. پس از تأیید مدارک، نام شرکت نیز بررسی و تأیید می‌شود که باید فارسی، غیرتکراری و مطابق فرهنگ اسلامی باشد.

در ادامه، حساب بانکی شرکت در شرف تأسیس افتتاح و حداقل ۳۵ درصد سرمایه به آن واریز می‌شود و گواهی بانکی دریافت می‌گردد. پس از این مرحله  شما باید مدارک مورد نیاز مانند اساسنامه، اظهارنامه، صورتجلسات مجمع عمومی مؤسسین و هیئت مدیره، فتوکپی شناسنامه و کارت ملی اعضا و بازرسین، گواهی بانکی پرداخت حداقل ۳۵ درصد سرمایه اولیه و سایر مدارک مرتبط آماده را از طریق پست ارسال نمایید.. پس از این مراحل، اداره ثبت شرکت‌ها آگهی تأسیس شرکت را صادر و در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشار منتشر می‌کند که نشان‌دهنده رسمی شدن شرکت است. در مرحله بعد، متقاضی یا وکیل وی باید برای احراز هویت و امضای دفاتر قانونی به اداره ثبت مراجعه کند. در نهایت، شرکت باید ظرف دو ماه پس از ثبت برای اخذ کد اقتصادی، تعیین حوزه مالیاتی و پلمب دفاتر قانونی اقدام نماید تا بتواند فعالیت رسمی خود را آغاز کند. این روند طبق قوانین و مقررات جاری کشور و با هدف تضمین صحت و شفافیت فعالیت‌های شرکت انجام می ‌شود.

 

نتیجه گیری

شرکت های سهامی در ایران به دو دسته سهامی خاص و سهامی عام تقسیم می شوند که دامنه فعالیت و سرمایه گذاری در شرکت های سهامی عام بسیار بیشتر از سهامی خاص است و این شرکت ها در بازار بورس امکان این را دارند که سهام خود را به فروش برسانند اما در مورد شرکت های سهامی خاص این مورد امکان پذیر نیست. در واقع شرکت های سهامی خاص برای پروژه های کوچک تا متوسط بسیار گزینه ی مناسبی هستند. اینکه چرا افراد سعی در ثبت شرکت سهامی خاص دارند به دلیل افزایش سرمایه،  اعتبار و کارآفرینی است که می تواند کمک بزرگی به چرخه اقتصادی کشور نماید. ثبت شرکت سهامی خاص صحت و اعتبار آن کسب و کار را افزایش داده و سبب می شود که در اخذ تسهیلات و شرکت در فعالیت های اقتصادی نظیر مزایده ها و مناقصه ها شانس بیشتری داشته باشد. برای ثبت شرکت بهتر است از موسسات حقوقی و حسابداری که به صورت تخصصی بر تمامی موارد و شرایط آن آگاهی و اشراف کامل را دارند کمک بگیرید تا فرایند ثبت شرکت در کوتاه ترین زمان انجام شود