مقالات

ثبت شرکت تضامنی

ثبت شرکت تضامنی

ثبت شرکت تضامنی

یکی از انواع شرکت هایی که می توان بر اساس ماهیت کار تجاری که شرکت به آن مشغول است تاسیس کرد و به ثبت رساند شرکت های تضامنی هستند. این شرکت ها همان طور که از نامشان پیداست نوعی از کسب و کارهایی هستند که اعتبار و اعتماد شرکا در آن حرف اول را می‌زند و از آنجایی در انجام تمامی معاملات تجاری علاوه بر سرمایه، اعتماد و اعتبار نقش پررنگی در خوشنامی شرکت دارند در نتیجه تاسیس و ثبت این شرکت ها نه تنها در ایران بلکه در دیگر نقاط جهان بسیار پرکاربرد است.

بر خلاف شرکت هایی دیگر که در آن شرکا فقط نسبت به سرمایه ای که به شرکت اختصاص داده بودند، مسئولیت بر عهده داشتند، در شرکت های تضامنی شرکا در برابر بدهی‌ ها و تعهدات شرکت مسئول هستند؛ به گونه ای که اگر دارایی شرکت برای پرداخت تمام بدهی‌ ها کافی نباشد، هر یک از شرکا به طور کامل مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است. از همین رو اعتبار شرکت های تضامنی بسیار بالا می باشد. اگر شما جز کسانی هستید که به دنبال ثبت شرکت تضامنی هستید قبل از هر چیز می بایست به صورت کامل و دقیق از تمامی قوانین و قواعد حاکم بر این نوع شرکت ها آگاهی کسب نمایید زیرا شرکت های تضامنی شرایط تاسیس خاص خود را دارند و همچنین آگاهی از مسئولیت ها و وظایف شرکا جز مهمترین اطلاعاتی است که شما پیش از ثبت شرکت باید به آن توجه نمایید. ستایش تراز آسیا تمامی اطلاعات لازم برای ثبت شرکت های تضامنی را در اختیار شما عزیزان قرار داده است فقط کافی است ادامه مقاله را مطالعه نمایید.

تعریف شرکت تضامنی و مشخصه های آن

تعریف شرکت را با استناد به ماده 116 قانون تجارت بیان می کنیم؛ شرکت تضامنی، شرکتی است که در تحت اسم مخصوصی برای امور تجارتی بین دو یا چند نفر با مسئولیت تضامنی تشکیل می‌شود: اگر دارایی شرکت برای تأدیه تمام قروض کافی نباشد هر یک از شرکاء مسئول پرداخت تمام قروض شرکت است. همان طور که در مقدمه به آن اشاره کردیم شرکا در شرکت های تضامنی برخلاف دیگر شرکت ها، مسئولیت تمامی بدهی و تعهدات شرکت را به صورت کامل می پذیرند و این بدان معناست که چناچه شرکت دچار ورشکستگی و بدهی بشود شرکا می بایست از دارایی های شخصی خود این بدهی را پرداخت نمایند. بدیهی است که اعتماد به شرکت های تضامنی به دلیل تضمین مالی که در بنیان و ساختار تاسیس آن وجود دارد بسیار بیشتر از سایر شرکت های دیگر می باشد. البته برای اینکه تعریف خود را از شرکت های تضامنی کامل تر نماییم از شما دعوت می کنیم که به ویژگی ها و مشخصه های آن که در ادامه آورده ایم توجه نمایید قطعا با مطالعه این بخش به صورت جزئی تر با ماهیت این شرکت ها آشنا می شوید.

مسئولیت نامحدود و تضامنی شرکا

از نام شرکت پیداست که شرکا مسئولیتی نامحدود در قبال مسائل مالی و تعهدات شرکت دارند و این به این معنی است که بدهی شرکت مساوی با بدهی شرکا می باشد و چناچه شرکت نتواند بدهی مالی را وصول نماید وصول آن بر عهده شرکا خواهد بود. در واقع به بیان واضح تر و روشن تر باید بگوییم که شرکا با تمام دارایی خود (نه فقط سهم‌الشرکه) مسئول پرداخت قروض و بدهی های شرکت هستند.

تاثیر اعتبار شخصی شرکا در خوشنامی شرکت

از آنجایی که تمامی مسئولیت های مالی و تعهدات تجاری به صورت نامحدود بر عهده شرکای شرکت های تضامنی است بنابراین هر چقدر که این افراد دارای اعتبار تجاری بیشتری باشند برای رشد و توسعه شرکت بسیار مفید خواهد بود و این اعتماد در مشتریان، نهادهای دولتی و دیگر سازمان هایی که شرکت با آن ها داد و ستد دارد بسیار افزایش خواهد یافت. به همین دلیل است که شرکت های تضامنی اغلب بین اعضای یک خانواده و یا افرادی شکل می گیرد که شناخت کافی از هم دارند زیرا یکی از مهمترین شرایطی که برای تاسیس و شکل گیری این شرکت ها باید وجود داشته باشد اعتبار شخصی شرکای آن است.

عدم قابلیت انتقال سهم‌الشرکه بدون رضایت سایر شرکا

شرکت های تضامنی به دلیل قواعد و ساختاری که نشات گرفته از ماهیت آن می باشد دارای ثبات هستند به این معنا که بدون رضایت تمامی شرکا، هیچ یک از آن ها نمی توانند سهم الشرکه خود را به شخص دیگری منقل نمایند این قاعده از ماده 123 قانون تجارت تبعیت می کند؛ “در شرکت تضامنی هیچ یک از شرکا نمی‌توانند سهم‌الشرکه خود را به دیگری منتقل کنند مگر با رضایت تمام شرکا.”

عنوان شرکت تضامنی

نام گذاری و انتخاب نام شرکت های تضامنی مطابق ماده 117 قانون تجارت باید انجام پذیرد به این صورت که  در نام شرکت تضامنی باید حتماً عبارت “شرکت تضامنی” و حداقل نام یکی از شرکا قید شود.

عدم نیاز به سرمایه اولیه ثابت

برای تاسیس و ثبت شرکت های تضامنی سرمایه ثابت و حداقل خاصی تعیین نشده است و میزان سرمایه با توافق شرکا و متناسب با موضوع فعالیت تعیین می‌شود.

مراحل ثبت شرکت تضامنی

در این بخش قصد داریم مراحل ثبت شرکت های تضامنی را به صورت گام به گام شرح دهیم زیرا سوال بسیاری از مخاطبان پس از آگاهی از شرایط و ماهیت این شرکت ها، این است که چگونه می شود یک شرکت تضامنی را به ثبت رساند و تاسیس کرد و برای ثبت آن چه مدارک و مستنداتی نیاز است؟ ثبت شرکت تضامنی در ایران از طریق اداره کل ثبت شرکت ‌ها و موسسات غیرتجاری وابسته به سازمان ثبت اسناد و املاک کشور انجام می‌شود. مراحل ثبت شرکت تضامنی ممکن از 10 تا 20 روز به طول بیانجامد البته این بازه زمانی حداقل زمانی است که در نظر گرفته شده است و اگر مدارک شما کامل باشد می تواند به تسریع روند آن کمک نماید. بنابراین لازم و ضروری است که تمامی مدارک و اطلاعاتی که برای ثبت شرکت لازم است را پیش از مراجعه آماده نمایید. در ادامه فرایند ثبت شرکت تضامنی را به صورت دقیق و به ترتیب بیان خواهیم کرد:

گام اول : تنظیم و امضای اساسنامه و شرکت‌نامه

اولین و مهمترین گام تهیه اساسنامه و شرکت‌نامه است که باید شامل نام کامل شرکت، موضوع فعالیت شرکت به صورت دقیق و جامع، مدت فعالیت شرکت، مرکز اصلی شرکت و نشانی دقیق آن، میزان سرمایه شرکت (نقدی و غیرنقدی) و سهم‌الشرکه هر شریک، چگونگی اداره شرکت و اختیارات مدیران، نحوه تقسیم سود و زیان بین شرکا و نحوه انحلال و تصفیه شرکت.

گام دوم :تهیه مدارک مورد نیاز

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت های تضامنی عبارتند از دو نسخه از اساسنامه و شرکت‌نامه که به امضای تمامی شرکا رسیده باشد،کپی برابر اصل شده مدارک شناسایی تمامی شرکا (کارت ملی و شناسنامه)، اقرارنامه عدم سوءپیشینه کیفری برای تمامی شرکا و مدیران، گواهی عدم بدهی مالیاتی (در صورت نیاز و بسته به موضوع فعالیت)، مجوزهای لازم از نهادهای مربوطه و تاییدیه نام شرکت از اداره ثبت شرکت‌ها.

گام سوم : تکمیل فرم‌های اداره ثبت شرکت ‌ها

با توجه به مکانیزه شدن مراحل ثبت شرکت ها در این مرحله شما باید به سامانه irsherkat.ssaa.ir  مراجعه نمایید و فرم های مربوطه را به صورت آنلاین تکمیل نمایید.

گام چهارم: بررسی و تایید مدارک

در این مرحله اسناد و مدارک ارسالی شما توسط کارشناسان اداره ثبت مدارک را بررسی می شوند، چنانچه مدارک کامل بود و هیچ گونه نقصی در آن ها نبود تاییدیه این مدارک به اطلاع متقاضی داده می شوند و ثبت شرکت وارد گام آخر می شود.

گام پنجم انتشار آگهی ثبت در روزنامه رسمی کشور و روزنامه کثیرالانتشار

پس از تایید نهایی و ثبت شرکت، خلاصه‌ای از شرکت‌نامه و اساسنامه و مشخصات شرکت در روزنامه رسمی کشور و یک روزنامه کثیرالانتشار آگهی می‌شود. این مرحله برای اطلاع عموم از تشکیل شرکت الزامی است.

در چه شرایط شرکت های تضامنی منحل می شوند؟

اکنون که اطلاعات جامعی در مورد چگونگی ثبت شرکت های تضامنی را کسب نمودید ذکر چگونگی منحل شدن شرکت های تضامنی برای افرادی که به دنبال ثبت این نوع از شرکت ها هستند نیز بسیار حیاتی و مهم است؛ شرکت تضامنی نیز مانند سایر شرکت ‌ها، در شرایط خاصی منحل می‌شوند. طبق مواد 136 و 137 قانون تجارت ممکن است شرکای شرکت توافق کنند که شرکت را منحل نمایند و یا در برخی موارد که زمان و بازه محدودی برای شرکت تعیین شده باشد در این صورت پس از پایان آن مدت شرکت منحل خواهد شد. یکی از دلایل شایع جمع شدن یا منحل شدن شرکت های تضامنی، ورشکستی و بدهی های مالی سنگین است که با توجه به شرایط بد اقتصادی که در کل جهان حاکم است بسیاری از شرکت ها به این سرنوشت دچار می شوند که این انحلال هم برای سرمایه گذاران و سهامداران و هم برای مشتریان آن کسب و کار ضررهایی را به دنبال خواهد داشت. اگر یکی از شرکا در شرکت های تضامنی فوت کنند شرکت منحل خواهد شد مگر در اساسنامه این مورد را پیش کرده باشند که در صورت فوت یکی از شرکا، شرکت می تواند همچنان پابرجا بماند. یکی دیگر از دلایل منحل شدن این نوع از شرکت ها حکم دادگاه در برخی موراد خاص است.

مزایا و معایب شرکت تضامنی

هر نوعی از شرکت هایی که در حوزه تجاری فعالیت می کنند بنا بر ماهیت وظایف و فعالیت هایشان می توانند شرکت خود را بر اساس شاخصه ها و ویژگی های خاص آن کسب و کار تاسیس و ثبت نمایند. بدیهی است که میان شرکت های تضامنی و شرکت ها با مسئولیت محدود تفاوت های بسیاری از میزان سرمایه و تعداد شرکا گرفته تا دامنه مسئولیت و وظایفی که شرکا دارند وجود دارد. بنابراین برای اینکه بتوانید به درستی تصمیم به تاسیس شرکت خود را ارزیابی نمایید، نیازمند بررسی دقیق مزایا و معایب آن هستید. در جدول زیر به صورت مقایسه ای و خلاصه مزایا و معایب شرکت های تضامنی را ارائه نموده ایم:

معایب مزایا
 مسئولیت نامحدود: دارایی شخصی شرکا در معرض خطر بدهی های شرکت.  سهولت در تشکیل: فرآیند اداری ساده تر نسبت به شرکت های سهامی. تشکیل و ثبت
وابستگی به اعتبار شرکا: مشکلات مالی یک شریک بر کل شرکت تأثیر میگذارد.  اعتبار بالا: مورد اعتماد بانک ها و مؤسسات مالی به دلیل مسئولیت نامحدود. اعتبار
 جذب سرمایه سخت: عدم امکان افزایش سرمایه از طریق انتشار سهام.  انعطاف پذیری مدیریتی: تصمیم گیری سریع با تعداد کم شرکا. اداره شرکت
 انحلال با فوت یا خروج شریک: در صورت عدم پیشبینی در اساسنامه، شرکت منحل میشود.  مناسب برای کسب وکارهای خانوادگی: بر پایه اعتماد و شناخت متقابل. نوع فعالیت

نتیجه گیری

یکی از انواع شرکت هایی که در ایران برای مسئولیت های نامحدود و تضمین تعهدات شرکت در مواقع بحرانی تاسیس می شود شرکت های تضامنی هستند. این شرکت ها همان طور که از نامشان پیداست برای افرادی مناسب است که قصد دارند با سرمایه شخصی و اعتماد کامل به یکدیگر، وارد فعالیت‌ های تجاری شوند. از آنجایی که شرکا در این شرکت مسئولیت ورشکستگی های مالی و بدهی ها را دارند در نتیجه اعتبار این نوع از شرکت ها در مقایسه با شرکت هایی که دامنه مسئولیت آن ها محدودتر است بسیار بیشتر است. این شرکت ها به دلیل اعتبار بالا می‌توانند گزینه ایده آلی برای کسب‌وکارهای کوچک و متوسط یا فعالیت‌هایی باشد که بر پایه روابط عمیق و اعتماد متقابل بنا شده‌اند. با این حال، مسئولیت نامحدود، ریسک‌های مالی قابل توجهی را به همراه دارد و انتخاب این نوع شرکت باید با درک کامل از تمامی جوانب آن صورت گیرد. ما در این مقاله تلاش نموده ایم که تمامی اطلاعاتی که برای ثبت شرکت های تضامنی به آن نیاز دارید را در اختیارتان قرار دهیم البته ممکن است بسیاری از سوالات شما در این زمینه بی پاسخ مانده باشد که پیشنهاد می کنیم برای یافتن پاسخ آن با کارشناسان ما در ستایش تراز آسیا تماس حاصل نمایید.