مقالات

اهمیت مدیریت مالی در کسب و کار

اهمیت مدیریت مالی در کسب و کار

اهمیت مدیریت مالی در کسب و کار

می توان گفت مدیریت مالی به مثابه شریان اصلی و حیاتی هر کسب و کاری عمل می کند و بدون نظارت و مدیریت صحیح، سرنوشت محتوم شرکت شکست و نابودی خواهد بود. با توجه به اینکه مسائل مالی جزو مهم‌ترین دغدغه‌ها در پیشرفت و توسعه کسب‌ و کارها به حساب می‌آیند مدیریت صحیح منابع مالی می تواند نجات بخش باشد. وجود سرمایه، مهم‌ترین جزء شروع و یا ادامه یک مجموعه کاری و تجارت است. برای کنترل و طی‌کردن روند عادی کسب‌ و کار باید مسائل مالی آن را مدیریت کرد.

این مدیریت مالی در کسب و کار باعث می ‌شود تا از ضرر و زیان جلوگیری شود. بنابراین مدیریت مالی از مهم ترین پارامترهای موفقیت در  کسب و کار است. موفقیت در کسب و کار و تجارت، روند اقتصادی را بهبود بخشیده و تمامی افراد جامعه به نسبت خود به منفعت می‌رسند. مدیریت مالی یک امر ضروری برای بقای شرکت است و بدون داشتن آن خسارت‌های جبران ناپذیری به بار خواهد آمد. با توجه به این ضرورت در این مقاله از ستایش تراز به بررسی ابعاد مختلف مدیریت مالی، اهمیت آن در کسب ‌وکارهای کوچک و بزرگ و راهکارهای عملی برای بهبود عملکرد مالی می‌پردازیم.

چرا مدیریت مالی حیاتی است؟

ابتدا برای روشن شدن اهمیت مدیریت مالی از درصد شکست های کسب و کارهایی که در اثر فقدان مدیریت مالی به ورطه نابودی کشیده شده اند صحبت خواهیم کرد تا اهمیت این موضوع را با اعداد و ارقام برای شما ملموس تر و باورپذیرتر نماییم؛ جای شگفتی دارد که بگوییم مطالعات به ما نشان می‌دهد که حدود 82 درصد از شکست ‌های کسب‌ وکارها به دلیل مشکلات مالی و نبود مدیریت صحیح بوده است! به همین دلیل است که مدیریت مالی در کنار سایر عوامل تاثیرگذار بر بقای شرکت مهم و ضروری است.

معرفی مدیریت مالی کسب و کار  

مدیریت مالی در واقع به کنترل و سامان‌دهی منابع مالی یک مجموعه گفته می‌‌شود. اگر این کار از ابتدا به‌ درستی انجام شود به شکست نمی ‌انجامد. البته منظور از مهم‌‌ترین جنبه در منابع مالی همان بودجه است. مقدار بودجه‌‌ای که کمک به سودآوری کرده و باعث شود تا سود، بیشتر از هزینه‌های کلی باشد. مدیریت مالی در واقع مدیریت بر روی بودجه یک تجارت است که به ما نشان دهد که باید چگونه از آن استفاده کنیم تا هزینه‌های کلی کاهش پیدا کند. برنامه‌ریزی یا همان مدیریت مالی درست، تجارت را در مسیر سوددهی قرار می دهد. بیزینس فایننس در واقع یک نوع تعادل بین سوددهی و ضرر برقرار می‌کند. لازم به ذکر است که یک مدیر مالی که به مدیریت مالی کسب و کار می پردازد، به‌ صورت حسابدار هم در شرکت‌ها کار می‌کند.

محوریت اصلی مدیریت مالی در کسب و کار

مدیریت مالی کسب‌ و کار سه محور اصلی دارد که با کاربرد این سه محور می ‌توان یک کسب‌ و کار را به‌ خوبی مدیریت کرد. سه محور اصلی آن برنامه‌‌ریزی مالی، کنترل مالی و تصمیم‌ گیری مالی است. رعایت این سه محور باعث رفع ضرر و رسیدن به سود دهی در دراز مدت می ‌باشد. البته در کنار این سه محور اصلی، یک مدیر مالی یا حسابدار باید بازارهای مختلف جهانی و داخلی را به‌ خوبی بشناسد و آن‌ها را ارزیابی کند. لازم به ذکر است که جلب سرمایه‌ گذاران برای رفع کسری بودجه و یا برنامه‌ ریزی برای دریافت وام به‌ موقع، جز اصلی‌ ترین محورهای مدیریت مالی است.

وظایف مهم مدیریت مالی در کسب و کارها

یک مدیر مالی متخصص و خبره علاوه بر اینکه می بایست به صورت دقیق از قوانین و استانداردهای مالی و مالیاتی با خبر باشد و با آموزش های جدید در حوزه مدیریت و حسابداری، دانش خود را به روز نگه دارد. می بایست فردی باشد که بتواند در مواقع حساس و پرریسک، منابع مالی شرکت را به درستی مدیریت نماید. بهینه‌سازی منابع مالی، تصمیم‌گیری سرمایه‌گذاری و مدیریت ریسک مالی موجب می شود تا مدیر مالی  بتواند همانند یک رهبر ارکستر همه بخش‌ها را هماهنگ کرده تا سمفونی سودآوری سازمان به بهترین نحو اجرا شود.

چرا باید مدیریت مالی در کسب‌ وکار باشد؟

هر نوع نظم مدیریت و برنامه‌ ریزی در هر حوزه‌ای می ‌تواند موفقیت آمیز باشد. موفقیت در حوزه مالی کسب‌ و کار، با برنامه‌ ریزی و مدیریت مالی هم از این قاعده مستثنی نیست. بنابراین مدیریت مالی کسب‌ و کار نتایجی را با خود به‌ همراه دارد که الزام این کار را در تجارت به وجود می آورد. این نتایج سود دهی ویژه، جلوگیری از ضرر و زیان، کمک به دریافت وجوه تخصیص یافته، دریافت سهام، افزایش ارزش کلی سازمان‌ها، ایجاد ثبات اقتصادی، جلوگیری از دریافت وام‌ های کلان اقتصادی برای مؤسسات و عدم کسری بودجه دولت می‌باشد.

 

چطور مدیریت مالی خود را ارتقا دهیم؟

مدیریت مالی موثر برای بقا و رشد هر کسب و کاری حیاتی است. مدیریت مالی شامل برنامه ریزی، سازماندهی، کنترل و نظارت بر منابع مالی است که به منظور دستیابی به اهداف بیزینسی شما است.

مدیریت مالی صحیح  کمک می کند تا شما از منابع موثر تری در کسب و کارتان استفاده کنید، تعهدات خود را به درستی انجام دهید و در بلند مدت به ثبات مالی دست پیدا کنید.

مدیریت مالی باید به بخشی از فرآیندهای کلیدی در کسب و کار شما تبدیل شود و در برنامه ریزی مداوم شما گنجانده شود. ممکن است احساس کنید که امور مالی شما بسیار پیچیده و گیج کننده هستند، اما 10 نکته مهم زیر به شما کمک می‌کند تا کنترل امور مالی را به دست گیرید. هم چنین در این زمینه می توانید از خدمات مشاوره کسب و کار موسساتی که این خدمت را ارائه می دهند نیز استفاده کنید. برای دریافت اطلاعات و راهنمایی بیشتر با کارشناسان ما در ستایش تراز تماس حاصل فرمایید.

در مدیریت مالی چه مسائلی مورد بحث و برنامه ریزی قرار می گیرد؟

به طور معمول، در مدیریت مالی یک شرکت مواردی که مورد بحث و برنامه ریزی هستند، عبارتند از: بودجه بندی‌ کوتاه مدت و بلند‌مدت برای شرکت یا سازمان، تخصیص منابع برای هر بخش، تأمین مالی و افزایش سرمایه های شرکت، توزیع سود بین سهامداران، برنامه ‌ریزی های مالی کسب و کار، در صورت نیاز افزایش سرمایه و سهامداران شرکت و غیره‌. بسیار لازم و ضروری است که فردی که به عنوان مدیر مالی انتخاب می شود بتواند از عهده تمامی این وظایف برآید زیرا با توجه به آماری که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم، در صورتی که یک مدیر مالی نتواند تخصص لازم را داشته باشد، ورشکستی و نابودی شرکت امری حتمی خواهد بود. لازم به ذکر است که یافتن افرادی که علاوه بر تخصص در حوزه مالی و حسابداری بتوانند دانش کافی در مدیریت منابع مالی و انسانی داشته باشند بسیار کم است.

مدیریت مالی و مدیریت اجرایی در یک سازمان چه تفاوتی دارد؟

مدیر اجرایی در واقع همان مدیرعامل شرکت است که وظایف گسترده تری نسبت به یک مدیر مالی دارد. البته لازم است این نکته را بررسی کنیم که شرکت مورد بحث، برای مدیریت بخش مالی و دارایی سازمان خود مدیران مالی استخدام می‌ کند یا نه؟ برای اینکه به صورت کامل تری حوزه وظایف و تفاوت نقش مدیر مالی و مدیر اجرایی را برای شما شرح دهیم در جدول زیر به صورت جامع به مقایسه نقش هر دو پرداخته ایم:

مقایسه نقش مدیریت مالی و مدیریت اجرایی

مدیریت اجرایی مدیریت مالی معیار مقایسه
اجرای عملیات روزمره سازمان بهینه‌سازی منابع مالی تمرکز اصلی
نظارت بر اجرای پروژه‌ها/ هماهنگی بین بخشی/ حل مشکلات عملیاتی/  مدیریت نیروی انسانی برنامه‌ریزی مال/  تحلیل سرمایه‌گذاری/ مدیریت نقدینگی/ گزارش‌دهی مالی وظایف کلیدی
تحقق اهداف عملیاتی و کیفی افزایش سودآوری و ارزش سهامداران اهداف استراتژیک
بهره‌وری نیروی کار/ کیفیت خدمات/ رضایت مشتری ROI/  نرخ بازده داخلی/  نسبت‌های مالی شاخص‌های عملکرد
کارکنان – مشتریان – تامین‌کنندگان سرمایه‌گذاران – سهامداران – بانک‌ها مخاطبان اصلی
برنامه‌ریزی عملیاتی/ سیستم‌های کنترل کیفیت/ ارزیابی عملکرد صورت‌های مالی/  بودجه‌بندی/پیش‌بینی جریان نقدی ابزارهای مدیریتی
کوتاه‌مدت (عملیاتی) بلندمدت (استراتژیک) حوزه تصمیم‌گیری
رهبری سازمانی/ مذاکره/ حل تعارض تحلیل مالی/  آمار و احتمالات/ دانش بازار سرمایه مهارت‌های مورد نیاز
تعارضات سازمانی/  محدودیت‌های منابع انسانی/ مشکلات لجستیکی نوسانات بازار مالی/ تورم/ ریسک‌های اعتباری چالش‌های متداول

 

 

می بایست گفت که مدیر اجرایی و مدیر مالی هر دو نقش بسیار مهمی در پیشرفت و بقای شرکت دارند. در واقع با توجه به نمودار می توان گفت که مکمل و کامل کننده وظایف یکدیگر هستند که اگر به خوبی و با هماهنگی کامل و توسط افراد خبره و متخصص انجام شود درصد شکست آن کسب و کار و سازمان به سمت صفر میل خواهد کرد و باید اضافه کنیم که در بسیاری از سازمان ها که امکان رشد و پیشرفت کاهش پیدا می کند عدم هماهنگی در این نقش سازمانی (مدیر اجرایی و مدیرمالی ) است.

سخن پایانی

هر شرکت، سازمان و کسب و کاری که قصد محقق کردن اهداف خود را داشته باشد، باید به خوبی منابع مالی خود را مدیریت کرده و از سرمایه ای که در اختیار دارند برای ارتقا و رشد خود استفاده کنند. به همین دلیل مقوله مدیریت مالی به عنوان یکی از مهمترین دغدغه های هر شرکتی می باشد. در این مقاله به معرفی مدیریت مالی کسب و کار پرداختیم و اهمیت آن را هم مورد بررسی قرار دادیم. از طرفی دیگر در کشور ما به دلیل وضعیت اقتصادی نامناسب و تورم افسار گسیخته ای که وجود دارد، توانایی مدیریت‌ مالی در شرکت ها، از توانایی کسب درآمد شرکت ها اهمیت بیشتری پیدا کرده است. همین موضوع باعث شده است که افراد زیادی از موسسات مختلف و کتاب های مدیریت مالی، برای مدیریت درآمد شرکت و یا زندگی شخصی‌ خود و هزینه ها استفاده کنند. به یاد داشته باشید که بهره مندی از دانش یک مدیر مالی متخصص، تمام راه نیست و قطعا برای محقق شدن جمیع هدف های سازمان و شرکت می بایست علاوه بر تامین منابع مالی، منابع انسانی نیز متشکل از افراد متخصص باشد تا رشد شرکت متوقف نشود.