مقالات

آموزش پر کردن اظهارنامه مالیاتی

آموزش پر کردن اظهارنامه مالیاتی

آموزش پر کردن اظهارنامه مالیاتی

تمامی اشخاص حقیقی و حقوقی موظف هستند به صورت سالانه اظهارنامه مالیاتی خود را با مراجعه به سایت های www.intamedia.ir  و  tax.gov.ir تکمیل و ارسال نمایند. این سند مالیاتی در واقع برای اخذ مالیات بردرآمد مشاغل است که شامل درآمدها، هزینه ‌ها، سود، زیان و در نهایت تعیین مالیات متعلقه است که باید در زمان مشخص شده به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه شود.

دولت با استفاده از اظهارنامه مالیاتی و نظارت بر اجرای درست قوانین مالیاتی در این شاخه می تواند به شفافیت مالی دست پیدا کند. سازمان امور مالیاتی به کمک اظهارنامه مالیاتی و اطلاعات آن می تواند در تعیین عادلانه مالیات به صورت دقیق تری عمل نماید و می شود گفت اظهارنامه مالیاتی به عنوان یک ابزار مفید در اجرای عدالت مالی عمل می نماید بنابراین لازم است که مودیان در تکمیل و پر کردن اظهارنامه الکترونیکی با دقت بیشتری عمل نمایند. به یاد داشته باشید که اعلام دقیق درآمدها و هزینه های کسب و کار در اظهارنامه در محاسبه دقیق مالیات شما بسیار مهم و حیاتی است.

با توجه به اهمیت نحوه صحیح پر کردن اظهارنامه مالیاتی در این بخش از سایت ستایش تراز آسیا آموزشی را در این موضوع مهم به شما ارائه خواهیم داد تا با استفاده از مطالب آورده شده در این بخش طی کردن این فرآیند مالی به راحتی و با دقت بیشتری صورت پذیرد.  باید تکمیل صحیح و به موقع این اظهارنامه نه تنها یک تکلیف قانونی است، بلکه ابزاری مهم برای شفافیت مالی، برنامه‌ریزی اقتصادی و جلوگیری از جرایم مالیاتی به شمار می‌رود. این مقاله با هدف ارائه یک راهنمای جامع و کاربردی برای پرکردن اظهارنامه مالیاتی، به شما کمک می‌کند تا این فرآیند را با آگاهی و دقت بیشتری انجام دهید.

چرا پرکردن اظهارنامه مالیاتی اهمیت دارد؟

از آنجایی که پر کردن اظهارنامه مالیاتی برای تمامی مودیان یک تکلیف مالیاتی است و همچنین عدم ارائه اظهارنامه مالیاتی در مهلت مقرر، موجب تعیین جریمه های مالیاتی می شود لذا تمامی مشاغل که مشمول پرداخت مالیات هستند حتما بایستی در زمان مشخص شده اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل و ارسال نمایند. ارائه اظهارنامه برای اینکه مالیات بر درآمد شما به درستی مشخص و تعیین شود حاکی از اهمیت ارائه اظهارنامه مالیاتی می باشد و باید افزود که ارائه درست و دقیق اعداد و ارقام مربوط به درآمد و هزینه های کسب و کار شما می تواند به بهبود شفافیت مالی نیز کمک نماید. از طرف دیگر شرکت ها و کسب و کارها وقتی ملزم به ارائه اظهارنامه مالیاتی هستند می توانند درآمد و میزان هزینه های سالانه خود را در یک نگاه وسیع تری ارزیابی نمایند و  بتوانند دید بهتری از وضعیت مالی خود داشته باشند و برای آینده برنامه‌ریزی کنند. مودیان برای استفاده و بهره مندی از معافیت ها و بخشودگی های مالیاتی می بایست ابتدا اظهارنامه را تکمیل نمایند تا بتوانند از این موارد استفاده کنند.

انواع اظهارنامه مالیاتی در ایران

پیش از آنکه به سراغ آموزش پرکردن اظهارنامه مالیاتی برویم باید ابتدا چندین تعریف را به دقت مطالعه نمایید زیرا پیش نیازی برای آن می باشد. نخست اینکه باید از نوع اظهارنامه آگاهی پیدا نمایید، انواع اظهارنامه مالیاتی در ایران در دسته بندی زیر طبقه بندی می شوند:

  • اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی: این اظهارنامه مخصوص صاحبان مشاغل حقیقی است. مودیان می بایست تمامی درآمدها و هزینه های یک سال خود را در اظهارنامه ثبت و تکمیل نمایند. بر اساس اطلاعات ارسالی و معافیت ها میزان مالیات بردرآمد این کسب و کارها محاسبه می گردد.
  • اظهارنامه عملکرد اشخاص حقوقی: این اظهارنامه مخصوص شرکت ها و اشخاص حقوقی می باشد. اظهارنامه عملکرد شامل ترازنامه، صورت سود و زیان و درآمدها می باشد.
  • اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده: ارسال اظهارنامه مالیات بر ارزش افزوده به صورت فصلی باید انجام شود. توجه نمایید که  این اظهارنامه جدا از اظهارنامه عملکرد است و به صورت الکترونیکی ارائه می ‌شود.
  • اظهارنامه مالیات بر ارث: لازم و ضروری است که برای محاسبه مالیات بر ارث نیز اظهارنامه ارسال شود بر این اساس  برای اعلام اموال متوفی و تعیین مالیات بر ارث طبق ماده ۸۰ قانون مالیات‌ های مستقیم، این اظهارنامه باید ظرف یک سال پس از فوت تکمیل و ارسال گردد.
  • اظهارنامه اجاره املاک: مطابق با قانون مالیات های مستقیم برای درآمدهای حاصل از اجاره املاک نیز می بایست اظهارنامه ارسال گردد.
  • اظهارنامه حق واگذاری محل: نوع دیگری از اظهارنامه مربوط به درآمدهای مربوط به حق واگذاری محل است که می بایست اظهارنامه آن تکمیل و ارسال گردد.
  • اظهارنامه انحلال شرکت: شرکت ‌های در حال انحلال باید اظهارنامه حاوی صورت دارایی و بدهی خود را طبق مواد ۱۱۴ و ۱۱۶ قانون مالیات ‌های مستقیم قبل از تشکیل مجمع عمومی یا طی شش ماه از تاریخ انحلال ارسال کنند.
  • اظهارنامه مالیات بر درآمد اتفاقی: این نوع اظهار نامه برای درآمدهای غیرمکرر و اتفاقی است که از تاریخ تحصیل درآمد باید اظهار شود.
  • اظهارنامه برآوردی: این نوع از اظهارنامه ها در مواردی مورد استفاده قرار می گیرد که مودی اظهارنامه را ارسال نکند، سازمان امور مالیاتی به صورت برآوردی اظهارنامه را تنظیم می‌کند.
  • اظهارنامه‌های خاص: مانند اظهارنامه ‌های مربوط به وقف، حبس، نذر، عملکرد دریافت‌کنندگان سکه و مشاغل خودرویی که در موارد خاص و فعالیت‌ های ویژه تنظیم می‌شوند.

مهلت تسلیم اظهارنامه مالیاتی مشاغل

مهلت ارسال اظهارنامه بسیار موضوع مهمی است زیرا اگر مودی در مدت زمان مشخص شده اظهار نامه را تکمیل و ارسال نکند مشمول پرداخت جریمه خواهد شد. مهلت ارسال اظهارنامه مالیاتی مشاغل برای اشخاص حقیقی و صاحبان مشاغل تا پایان خرداد ماه سال بعد از سال مالیاتی است و تمامی صاحبان مشاغل که مشمول پرداخت مالیات هستند می بایست تا پایان خرداد ماه سال بعد اظهارنامه مالیاتی خود را از طریق سایت my.tax.gov.ir تکمیل و ارسال نمایند. امکان تمدید این مهلت همیشه اتفاق نخواهد افتاد و به همین دلیل ما بر ارسال به موقع اظهارنامه در مهلت مشخص شده تاکید داریم زیرا در صورت تمدید نشدن این مهلت، مودی موظف به پرداخت جریمه خواهد شد بنابراین لازم است که برنامه ریزی دقیقی برای ارائه اظهارنامه مالیاتی داشته باشید و چناچه در این زمینه نیاز به راهنمایی بیشتر دارید با کارشناسان ما تماس حاصل فرمایید.

در مورد مهلت ارسال اظهارنامه برای شرکت ها و اشخاص حقوقی باید گفت که حداکثر ۴ ماه پس از پایان سال مالی می بایست اظهارنامه را ارسال نمایند. برای ارسال و تکمیل اظهارنامه باید از طریق طریق سامانه رسمی سازمان امور مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir این کار را انجام دهند. چناچه شرکت در ارسال و تکمیل اظهارنامه کوتاهی نماید محاسبه مالیات به صورت علی الراس اتفاق خواهد افتاد که موضوع به ضرر منابع مالی شرکت خواهد بود زیرا غالبا در تعیین مالیات به شیوه علی الراس میزان مالیات پرداختی بیشتر خواهد بود.

اظهارنامه مالیاتی سال ۱۴۰۴ چگونه تکمیل کنیم؟ (راهنمای کامل اظهارنامه مالیاتی)

تکمیل اظهارنامه مالیاتی به صورت آنلاین و از طریق سامانه www.tax.gov.ir  انجام می پذیرد. ارسال  و تکمیل اظهارنامه به صورت برخط و از طریق اینترنت راه گشای خوبی برای کسبه و حتی کارشناسان اداره مالیات بوده است زیرا از اتلاف وقت جلوگیری شده و اطلاعات به صورت منظم تری دسته بندی و جمع آوری می شود. البته مشکلات زیرساختی و عدم آگاهی مردم برای کار با سیستم های کامپیوتری چالش هایی است که در این روش وجود دارد اما ما معتقدیم با آموزش گام به گام فرایندهای مالیاتی می توان چالش عدم آگاهی را از میان برداشت. شما با آموزش رایگان پر کردن اظهارنامه مالیاتی که در ادامه ارائه نموده ایم به راحتی می توانید این وظیفه مالیاتی را انجام دهید.

  1. ثبت نام و دریافت کد کاربری در سامانه مالیاتی: ابتدا باید در سامانه سازمان امور مالیاتی (my.tax.gov.ir) ثبت نام کرده و کد کاربری و رمز عبور دریافت کنید. این مرحله شامل پیش ثبت نام و تایید اطلاعات هویتی است.
  2. ورود به سامانه و انتخاب پرونده مالیاتی: حال وارد سامانه شوید و با وارد کردن نام کاربری و رمز عبور به حساب کاربری خود وارد شوید. برای مشاهده فهرست پرونده های مالیاتی خود، از منوی داشبورد گزینه «فهرست پرونده‌های مالیاتی» را انتخاب کنید و پرونده درآمدی مربوط به سال مالی مورد نظر خود را باز کنید.
  3. انتخاب گزینه ثبت اظهارنامه : گزینه «ثبت اظهارنامه و فرم استفاده از تبصره ماده ۱۰۰» را انتخاب کنید تا فرم اظهارنامه عملکرد اشخاص حقیقی برای سال مالی مربوطه باز شود.
  4. تکمیل فرم اظهارنامه : در این بخش می بایست اطلاعات هویتی و اقامتگاه قانونی خود را در صورتی که وارد نکرده اید وارد نمایید و اگر از قبل آن را تکمیل نموده اید دوباره مرور و تایید کنید. اطلاعات درآمدها، هزینه ‌ها، معافیت‌ ها و کسورات مالیاتی را مطابق با اسناد و مدارک مالی خود وارد نمایید. در صورت وجود، اطلاعات مربوط به مجوزها، محل کسب (اجاره یا مالکیت)، موجودی کالا و مواد اولیه را وارد کنید. اطلاعات مربوط به حساب‌های بانکی مرتبط با فعالیت اقتصادی را نیز درج کنید.
  5. بررسی و محاسبه مالیات : یکی از مزیت های این سامانه این است که پس از وارد کردن اطلاعات لازم، محاسبه مالیات به صورت خودکار انجام می شود. پس از نمایش مبلغ مالیات حتما باید صحت محاسبات را بررسی و تایید نمایید.
  6. ثبت نهایی و ارسال اظهارنامه : پس از اطمینان از صحت اطلاعات، اظهارنامه را ثبت و تایید نهایی را بزنید. پس از ارسال اطلاعات، یک کد رهگیری دریافت می‌کنید که نشان‌دهنده ثبت موفق اظهارنامه است.
  7. پرداخت مالیات: با توجه به مالیات محاسبه شده، از طریق سامانه مالیاتی نسبت به پرداخت مالیات به صورت نقدی یا اقساطی اقدام کنید.
  8. دریافت نسخه چاپی و بایگانی: نسخه تایید شده اظهارنامه را چاپ کرده و همراه با مدارک مالی مرتبط به مدت حداقل ۵ سال نگهداری کنید.

نکات مهم در تکمیل اظهارنامه مالیاتی

از آنجایی که ارسال و پرکردن اظهارنامه مالیاتی بسیار تمامی مشاغل مهم و ضروری است لازم دانستیم در این بخش به صورت جداگانه به ذکر نکات مهمی که در این فرآیند نقش پررنگی را دارد، بپردازیم البته که در سراسر متن به این نکات اشاراتی داشتیم اما برای اینکه توجه ویژه ای به آن ها داشته باشید آن ها را مرور خواهیم کرد:

  • هیچگاه پر کردن اظهارنامه مالیاتی را به روزهای آخر موکول نکنید و سعی کنید یک برنامه ریزی دقیق برای این کار داشته باشید همچنین اگر به راهنمایی و کمک بیشتری در این زمینه نیاز دارید از شرکت ها و موسساتی که ارائه دهنده خدمات حسابداری و مالیاتی هستند نظیر ستایش تراز آسیا کمک بگیرید.
  • پس از تکمیل اظهارنامه و پرداخت مالیات خود توصیه می شود که کلیه اسناد و مدارک مربوط به درآمدها و هزینه‌ها را حداقل تا ۵ سال پس از تسلیم اظهارنامه نگهداری کنید، زیرا ممکن است مورد رسیدگی و حسابرسی قرار گیرند.
  • بسیاری از افراد حقیقی و حقوقی برای اینکه مالیات کمتری بپردازند اغلب بخشی از درآمد خود را کتمان می کنند که ارائه این اطلاعات جعلی علاوه بر جریمه نقدی، می‌تواند منجر به جریمه‌ های مالیاتی سنگین و در برخی موارد، حتی پیگیری قضایی شود.
  • به یاد داشته باشید که بسیاری از قوانین مالیاتی در طول سال تغییر می کنند و شما به عنوان مودی می بایست قبل از تکمیل اظهارنامه، از آخرین تغییرات مطلع شوید.
  • نکته ی دیگری که حتما باید به آن توجه ویژه داشته باشید این است که مطابق با قوانین، سازمان امور مالیاتی دسترسی و نظارت دقیقی بر تراکنش‌ های بانکی اشخاص دارد. اطلاعات اظهارنامه شما باید با گردش مالی حساب‌ های بانکی‌تان همخوانی داشته باشد.

نتیجه‌گیری

از وقتی که ارسال و تکمیل پرونده های مالیاتی به صورت برخط و از طریق سامانه انجام می پذیرد بسیاری از چالش های زمانی و دسترسی به اطلاعات به صورت یکپارچه و دقیق حل شده است اما از آنجایی که این فرآیند نیازمند آگاهی از چگونگی کار با سامانه می باشد مشکلاتی را برای برخی از مودیان بوجود آورده است که برای رفع این مشکل، راهنمای جامعی را در این موضوع به شما عزیزان همراه ارائه نمودیم. بدیهی است که ممکن است پاسخ تمامی پرسش های شما در این مقاله یافت نشود بنابراین در هر کجای تکمیل اظهارنامه نیازمند راهنمایی بیشتر بودید کافی است با شماره های درج شده در سایت تماس بگیرید تا بتوانیم پاسخگوی نیاز شما باشیم.

درست است که تکمیل و پرکردن اظهار نامه مالیاتی ممکن است در نگاه اول سخت و پیچیده باشد اما اگر مطالب گفته شده را به دقت بخوانید و گام به گام مطابق راهنمای ارائه شده مسیر را طی نمایید به راحتی می توانید این فرایند را به درستی انجام دهید ما سعی کرده ایم مراحل را بسیار ساده و روان توضیح دهیم تا بتواند از آموزش تصویری اظهارنامه مالیاتی که در برخی از سایت ها وجود دارد هم کاربردی تر و مفیدتر واقع شود. به یاد داشته باشید برای اینکه از جرایم مالیاتی در امان بمانید می بایست در مهلت مقرر اقدام به تکمیل و ارسال اظهارنامه نمایید با این عمل نه تنها از جرایم مالیاتی جلوگیری می‌کنید، بلکه گامی مؤثر در راستای انطباق قانونی و بهره‌وری مالی کسب و کار یا زندگی شخصی خود برمی‌دارید.