عملکرد فصلی

ارسال عملکرد فصلی و آموزش ثبت نام و نحوۀ ارسال معاملات فصلی
عملکرد فصلی| اطلاعاتی شامل: خرید و فروش مشمولان مالیاتی است ،که در پایان هر فصل باید برای سازمان امور مالیاتی کشور توسط مؤدیان ارسال شود. صاحبان کسبوکار باید هر 3 ماه یکبار در پایان هر فصل این لیست را به سازمان نامبرده ارسال کنند تا بدینوسیله میزان دقیق درآمدها از سوی سازمان مالیاتی مشخص شود و در نهایت مالیات تعیینشده بهصورت دقیق تنظیم شود. در صورت عدم انجام این کار مؤدیان مشمول جریمه خواهند شد. در نتیجه ارسال لیست عملکرد فصلی ضروری و حائز اهمیت است لذا ما در مجموعۀ ستایش تراز آسیا در این مقاله به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.
تعریف لیست عملکرد فصلی
طبق مادۀ 169 قانون مالیاتهای مستقیم، مؤدیان مالیاتی باید لیست معاملات فصلی خود را ظرف مدت 45 روز از پایان هر فصل از طریق سامانۀ ارسال معاملات فصلی در این سامانه باید ثبت کنند. از سوی دیگر، تشخیص و تعیین میزان مالیات شرکتها و اینکه مالیات به چه چیزهایی تعلق میگیرد فقط در انحصار سازمان امور مالیاتی کشور است و در این راستا سازمان امور مالیاتی بر تمامی درآمدها و فعالیتهای اقتصادی و مالی بنگاههای اقتصادی، میتواند مالیات اخذ نماید.
نکتهی مهمی که در خصوص ارسال عملکرد فصلی وجود دارد این است که ارسال حضوری عملکرد فصلی امکانپذیر نیست و تنها از طریق سامانۀ الکترونیکی که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت وجود دارد. حال به موضوع اصلی بازگردیم. صورت معاملات فصلی چیست و چه اهمیتی دارد؟
در پاسخ به این سؤال میتوان گفت: طبق مادۀ 169 قانون مالیاتهای مستقیم، برخی از اشخاص حقوقی و حقیقی باید لیستی از همۀ معاملات خود را هر سه ماه یکبار به سازمان امور مالیاتی ارسال نمایند. در بررسی این ماده دو نکتهی حائز اهمیت وجود دارد:
- همۀ شرکتها، بنگاههای اقتصادی و شرکتها (دولتی و خصوصی)، مشمول و موظف به ارسال لیست عملکرد فصلی هستند و تأخیر در ارسال آن با جریمه مشمولان همراه خواهد بود.
- بدون داشتن کد اقتصادی توسط صاحبان کسبوکار، ارسال لیست و اسناد، مورد پذیرش سازمان امور مالیاتی نیست. در نتیجه داشتن کارت اقتصادی به منظور پذیرش صورت معاملات ضروری است.
پس به موجب این قانون، همۀ بنگاههای تجاری و اقتصادی بهصورت حقیقی و حقوقی / دولتی و خصوصی باید نهایتاً ظرف مدت 45 روز پس از خاتمۀ هر فصل، لیست معاملات خود را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. نکتهی مهم دیگری که در این راستا وجود دارد این است که پس از ارسال لیست معاملات، هیچ مبلغی بهعنوان مالیات از سمت مشمولان به سازمان پرداخت نمیشود، بلکه صورت معاملات فصلی با هدف گزارش مالیاتی ارسال میشود و در صورت عدم انجام این کار معادل 2 درصد مبلغ مورد معامله، مؤدیان مشمول جریمه خواهند شد. همچنین مشمولان باید مدنظر داشته باشند که تمامی گزارشهای فصلی عملکرد، مالیات بر ارزشافزوده و اظهارنامۀ مالیاتی که به سازمان امور مالیاتی ارسال میکنند باید با یکدیگر یکسان بوده و عدم مغایرت نداشته باشد.

مالیات و معافیت مالیاتی 1403 – سقف معافیت های مالیاتی در بودجه 1403
آشنایی با سامانۀ ارسال گزارش معاملات فصلی و نحوۀ ارسال
سامانۀ ارسال صورت معاملات فصلی، زیر مجموعۀ سامانههای سایت امور مالیاتی کشور است که برای ارسال صورت معاملات فصلی بهصورت آنلاین ایجادشده است. از سوی دیگر در کنار روش آنلاین، روش آفلاین (از طریق نرمافزار ارسال صورت معاملات فصلی TTMS) وجود دارد.
مشمولان مالیاتی قبل از ثبت اظهارنامۀ فصلی خود در این سامانه، ابتدا باید وارد سامانۀ ارسال معاملات فصلی شوند. همانطور که قبلاً اشاره شد پیش از اقدام برای ارسال گزارش معاملات فصلی، مشمولان باید دارای کارت اقتصادی و کد اقتصادی باشند. در مرحلۀ بعد با رجوع به سایت سامانه به آدرس tax.gov.ir وارد سایت خدمات الکترونیکی شوید و در میان گزینههای موجود در پایین صفحه، روی گزینۀ صورت معاملات فصلی الکترونیک کلیک کنید. در مرحلۀ بعد، نام کاربری و کلمۀ عبور خود را وارد کنید.
حال، پس از ورود به سامانه ارسال معاملات فصلی خرید و فروش، گزینۀ گزارش خرید یا گزارش فروش را انتخاب کنید. در صفحۀ جدیدی که باز میشود، اطلاعات مربوط به گزارشهای قبلی و اطلاعات کاربری آن وجود دارند. برای ثبت گزارش جدید مربوط به معاملات خود باید گزینۀ ایجاد در پایین صفحه را انتخاب کنید.
در صفحۀ جدید، باید اولین گزینه یعنی ثبت رکورد جدید را انتخاب کرده تا امکان وارد کردن اطلاعات برای شما فراهم شود. در این مرحله وارد بخش مربوط به فرم ارسال گزارش شوید در این قسمت باید اطلاعات خود را در کادرهای تعیینشده وارد کرده و خرید، فروش و یا معاملات خود را با دقت ثبت کنید و پس از وارد کردن اطلاعات بهصورت کامل، آنها را تأیید کنید؛ و در نهایت اگر همۀ اطلاعات به درستی ثبتشده بودند، گزینۀ ثبت نهایی را انتخاب کنید.
نکته: برای اصلاح صورت معاملات میبایست شرح اصلاحات با ذکر جزئیات به انضمام رسید نهایی ارسال اطلاعات را طی یک نامه به ادارۀ کل امور مالیاتی مربوطه اعلام کنند و در نهایت ادارۀ کل طبق مقررات نسبت به اصلاح اطلاعات اقدام خواهد کرد.
مشمولان ارسال فهرست معاملات به شرح زیر است:
- کلیۀ اشخاص حقوقی
- صاحبان مشاغلی که حسب نوع و یا حجم فعالیت جزو گروه اول موضوع ماده 2 و آییننامۀ اجرایی مادۀ 95 قانون محسوب میشوند شامل: واردکنندگان، صادرکنندگان، کارخانهدارها، صاحبان هتلهای سه ستاره و بالاتر از آن، صرافها، صاحبان فروشگاههای زنجیرهای و صاحبان مؤسسات حسابرسی و حسابداری و حملونقل و تمامی مشاغلی که درآمد آنان از فروش کالا و خدمات بیش از 55 میلیارد ریال در سال باشد.
- صاحبان مشاغل مشمول اجرای قانون مالیات بر ارزشافزوده.
تبصره: اشخاص موضوع این ماده با پیشنهاد سازمان امور مالیاتی کشور و تصویب وزیر امور اقتصادی و دارایی قابلتغییر خواهند بود.
معافیت و عدم گزارش موارد در ارسال عملکرد فصلی
طبق مادۀ 13، مواردی که در ذیل به آن اشاره شده است نیازی به ذکر در معاملات فصلی ندارد:
- فروش کالا و خدمات به مصرفکنندۀ نهایی
- معامله با مشمولین مادۀ 81 که شامل حوزههای دامپروری و دامداری، کشاورزی، پرورش زنبورعسل و ماهی و …
- خرید از فروشندگانی که ملزم به ثبتنام در نظام مالیاتی نیستند مانند نهادهای دولتی
- خرید و فروش و سود کارمزد اوراق بهادار، سهم الشرکه، حق تقدم سهام
- سود و کارمزد جریمههای بانکی و کمکها و هدیههای بلاعوض
- وجوه پرداختی بابت حق شارژ و نگهداری ساختمان و آبونمانهای پرداختی
تفاوت صورت معاملات فصلی با ارزشافزوده
- صورت معاملات فصلی فقط یک گزارش است از تمام معاملاتی که در طی یکفصل داشتهاید و آن در سامانۀ معاملات فصلی ثبت میشود؛ اما اظهارنامۀ مالیات بر ارزشافزوده فقط یک عدد کلی است از میزان فروشی که داشتید.
- در ازای صورت معاملات فصلی هیچ مبلغی به سازمان امور مالیاتی پرداخت نمیشود ولی پس از تسلیم اظهارنامۀ مالیات بر ارزشافزوده باید مبلغ مالیات را به سازمان پرداخت کرد.
- برای ارسال صورت معاملات فصلی تا 45 روز پس از خاتمۀ هر فصل فرصت دارید ولی اظهارنامۀ مالیات بر ارزشافزوده را باید ظرف 15 روز پس از خاتمۀ هر فصل تهیه، ارسال و پرداخت کنید.